Sunday 7 September 2014

MIELINIS PYRAGAS- SKENDUOLIS



Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Šį receptą prieš septynis metus parsivežiau iš Speyer. Tai vienas iš seniausių Vokietijos miestų. Nedidelis, apie 50 tūkst.gyventojų, bet įdomus savo istorija, architektūra. Daug bažnyčių, žymi katedra, didžiuliai vartai(tvirtovė),technikos muziejus. Patinka man šis kraštas šiltu klimatu, nuoširdžiais žmonėmis, skaniu vynu.Virtuvė labai panaši į mūsų.Vartydama seną vokišką kulinarinę knygą nustebau, kad jie valgo vėdarus, verda cepelinus, tik vadina kitokiais pavadinimais.
Šis pyragas, savo sudėtimi, panašus į kitus mielinius pyragus, bet skiriasi  pagaminimo procesu.Jis yra skandinamas, todėl ir vadinasi skenduoliu.Iš paskendusios tešlos mieliniai kepiniai daug ilgiau išlieka švieži.

Mielinė tešla:

Miltai-250g
Druska-žiupsnis
Kiaušinis-1vnt.
Mielės-42g
Sviestas-125g
Aliejus- 1 valg.šaukštas
Cukrus- 2-3 valg.šaukštai
vanilininis cukrus- 1pakelis
Citrinos žievelė-šiek tiek
Šiek tiek miltų pakočiojimui


Mieles išmaišyti su cukrumi ir palikti trumpam (jos suskystėja). Miltus, druską, kiaušinį, aliejų,ištirpintą sviestą(šiltą),ištirpintas mieles viską kartu gerai išmaišote. Suformuojate kamuolį. Tešlos kamuolį skandinate į gilų puodą šaltame vandenyje(aš ėmiau 6 litrų puodą). Kamuolys nusėda į dugną ir , kai mielės pradės aktyvuotis,ims kilti. Matosi, kaip iš dugno kyla maži burbuliukai. Tešla gali kilti nuo 30min. iki 2 val. Pirmą kartą man kamuolys iškilo į paviršių po 1 val. Kitą kartą dariau, iskilo po 2val., nes miltų buvau daugiau pridėjus ir tešla kietesnė gavosi. Mielės turi būti visada ŠVIEŽIOS.Vieną kartą tešlos kamuolys  išvis neiškilo, tikriausiai mielės buvo senos. Kai kamuolys bus paviršiuje,išimti, nespaudyti. Tešlą dedate ant miltuoto paviršiaus, šiek tiek paminkote.Iškočiojate, dedate į skardą(26x37), pabarstytą miltais, arba įklojate kepimo popierių. Ant tešlos viršaus dedate paruoštus obuolius ir paliekate tešlai pakilti.
                     
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.



  




Kaip paruošti įdarą:

Imate 
5-6 vnt.obuolių.
Nuskutate,supjaustote,apibarstote cukrumi, cinamonu,įberiate maltų žemės riešutų (galima ir nedėti). Viską kartu sumaišote ir dedate ant tešlos. Dar galite pabarstyti razinomis.

Kepate įkaitintoje 180 laipsnių temp.30-40 min.
Aš mielinius kepinius patikrinu ar iškepęs-pakeliu pyrago kampą ir pažiūriu kepinio apačią.Iškepęs būna,kai apačia geltona. Niekada neapsiriksit. Kai dedame ant viršaus įdaro , jis būna drėgnas ir sunku suprasti ar jis iškepęs.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Skanaus!

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...