Saturday 18 October 2014

OBUOLIŲ ACTAS IR ARBATOS GRYBAS

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Per savo amželį esu išbandžiusi įvairiausių receptų, o obuolių acto nesu gaminusi nė karto. Ir tikrai ,kodėl ? Nors žinau  daug apie jo nuostabias savybes . Ne tik žinau , bet ir naudoju, tik aišku parduotuvines. Ačiū draugei. Sako: tu tiek visko darai, pabandyk padaryti obuolių acto .O nuo šiandien jis bus nuolatinis draugas mano namuose.
Apie jo gerąsias savybes paskaitykite:čia

Imame: 1 kg obuolių
50-100 g cukraus (rūgštesniems obuoliams-150-200g )
Ruginės duonos riekė

Kaip daryti:
Obuolius nuplauti, išimti sėklas, supjaustyti skiltelėmis, užberti cukraus ir užpilti šilto vandens. Jo turi būti keli cm virš obuolių. Įdėti duonos riekę. Indą pridengti audiniu.Tik nedėkite mielų ir taip gerai rūgsta, o mielės nėra geras dalykas, išskyrus alaus mieles. Kai pajudini indą girdisi šnypštimo garsas-pššššš.

Po kokių 2 sav. - perkošti. Skystis būna  neskaidrus. Pastatome šiltai ir toliau rauginame apie 4-5 sav. Ant skyščio viršaus užauga baltos spalvos grybas. Skystis pradeda skaidrėti , drumzlės sėda į dugną. Kai skystis praskaidrėja paraugaukite. Jei jums trūksta rūgštumo dar toliau parauginkite. Bet , kai grybas nusėda į dugną,geriau išpilstykite į pasirinktą indą ir sandariai uždarykite. Laikykite vėsiai apie 2 mėn , kad subręstų. 

Pažiūrėkit ir actą pasigaminau (dar neišpilščiau) ir grybą užsiauginau( matosi ant dugno).NEIŠMESKITE jo lauk - galėsite darytis arbatos grybo antpilus. Arbatos grybo antpilas primena girą. Kinai jį vadina "sveikatos ir amžinojo gyvenimo eliksyru".
Ilgai turėjau arbatos grybą - buvau užsiauginusi iš agrastų. Sužinojau iš F.Taunytės knygos.  Kai išvažiuodavau iš lietuvos ilgesniam laikui nebuvo kas juo pasirūpintu - atidaviau. Juk nesivežiosi kartu:).
Užsiplikote juodos ar žalios arbatos(2 a.š.arbatos-1 litrui vandens), ją pasaldinat. Cukraus neberkite ant paties grybo. Galima naudoti įvairių žolelių mišinio: mėtų,dilgelių, serbentų lapų...
Pilkite kambario temperatūros arbatą, tik neužpilkite karštos, o taip nužudysite juk tai gyvas organizmas.
Aš grybą augindavau 3 litrų stiklainyje. Paruoštą arbatą supilti į stiklainį ir tada įdėti grybą. Stiklainio angą aprišti marle, kad galėtų kvėpuoti. Rauginkite 5-6 dienas, vasarą - 2-4 dienas.Laikui einant jisai auga,didėja užsiaugina kojeles.Būna panašus į medūzą.Kai labai didelis užauga galite sumažinti.Jis tarsi sluoksniojasi ir labai lengvai atskirsite sluoksnį.Nuo arbatos pasidaro tamsios spalvos-rudas.
Gaila, kad visur rašo apie jį, bet nepasako kaip jį užsiauginti.
Apie grybą pasiskaitykite daugiau:čia

 Actą jau  išpilsčiau, ir noriu parodyti kaip jis atrodo:
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Čia , ant grybo užpyliau arbatos plikinį:
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Prieš ruošiant naują antpilą,grybą numaudome švariame vandenyje ,kaip kūdikėlį :). Svarbiausia viską daryti pozityviai.
Kas mokate skaityti ir suprantate rusiškai - pasiskaitykite, kaip galima grybą užsiauginti iš arbatos čia (spauskite ant nuorodos).
Po metų išsistovėjęs actas.


Sėkmės išbandymuose!

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...