Tuesday 9 December 2014

BRANDINTAS KALĖDINIS DŽIOVINTŲ VAISIŲ PYRAGAS



Įtariu, kad daugelis užslėpę giliai spintelėje   jau brandina kalėdinį pyragą iš vaisių. Jis brandinamas apie mėnesį,  o per šventes įvertiname jo paslaptingus poskonius. Ir jeigu kas dar nespėjote išsikepti šio pyrago - tuoj pat čiupkit bliūdus bei produktus ir pradėkit makaluoti tešlą. Norint jį pagaminti nereikia ypatingų kulinarinių sugebėjimų.
Vaisius imkite :kokių turėsite ir kokius mėgstate, svarbiausia  išlaikyi recepte nurodytas proporcijas.

Receptas:

200-250 ml brendžio, romo ar viskio
1 apelsino sultys ir tarkuota žievelė
apie1,3 kg įvairių džiovintų vaisių ir riešutų mišinio
250 g minkšto sviesto(kambario temperatūros)
250 g rudojo cukraus(maišiau perpus su baltu)
2 valg.šaukštai dirbt.medaus arba nat.medaus
4 kiaušiniai
275 g kvietinių miltų
2 a.š.kepimo miltelių
2 a.š. cinamono miltelų
2 a.š.  imbiero miltelių
2 a.š. kardamono miltelių
1 a.š. kvep.pipirų miltelių
0,5 a.š. muskato miltelių

Kokius aš dėjau  džiovintus vaisius : razinos, figos, abrikosai, ananasai, slyvos, kriaušės, obuoliai, svarainiai, papajų, citrinos cukatai, apelsinų cukatai. Šį kartą nedėjau riešutų - pamiršau nusipirkti :)).Riešutų dėkite apie 100- 150g- ne daugiau.Jeigu jų dėsite - pasmulkinkite gabalėliais.

Džiovintus vaisius nuplaukite.Aš vaisius plaunu į vandenį įbėrus maistinės sodos, po to kelis kartus perskalauju vandeniu.Razinos kartais būna tokios riebaluotos,kad plaunant atrodo ant jų būtų žpilta butelis aliejaus.Mums nežinoma kokiom medžiagom jas ,, impregnuoja".Leisti gerai nuvarvėti.
Vaisius susmulkinti vienodo dydžio gabalėliais -  1 cm  dydžio, maždaug kaip spanguolių, vyšnios, razinos dydžio(nebūtina taip tiksliai).Pjaustykite peiliu arba karpykite žirklėmis.
Ant susmulkintų vaisių užpilkite pasirinktą alkoholį , apelsinų sultis, sudėti tarkuotą apelsino žievelę.Išmaišyti ir uždengti plėvele ar rankšluoščiu ir palaikyti pusdienį ar per naktį, kad skysčiai susigertų į vaisius ir išbrinktų.
Pasiruošti kep.skardą. Imkite apvalią 22 cm skersmens skardą, dugną iškloti kep.popieriumi,o šonuose suformuoti aukštus bortelius.Atsikerpate reikiamo ilgio kep.popierių,perliankiate pusiau.Kad klojant į skardą popierius nesislankiotų skardos šonuose patepkite sviestu.
Kai vaisiai paruošti kepimui tuomet įjungiate orkaitę 170 C.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purios masės.Įmušti po vieną kiaušinius, po kiekvieno paplakant.
Miltus sumaišyti su kep.milteliais, išsijoti ir suberti į sviesto ,cukraus ir kiaušinių masę, maišyti kol neliks sausų miltų.Galiausiai įmaišyti vaisius ir riešutus.
Tešlą supilkite į paruoštą skardą.Tešla gaunasi tiršta,tvirta geriau sudėkite į skardą šaukštu, gerai paspauskite, kad neliktų oro tarpų, viršų išlyginkite.
Pašaunate pyragą į orkaitę,temperatūrą sumažinkite iki 150 c.Kepkite 1 valandą.Po to vėl temperatūrą sumažinti iki 140c.Kepkite kol iškeps- 1-2 val.Kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės.Galima patikrinti mediniu pagaliuku, jei jis neapsivėlęs tešla- pyragas iškepes,jeigu aplipęs- dar pakepkite.Jei pyrago viršus pradėjo ruduoti, degti dar nepraėjus kepimo laikui- uždenkite folija.Aš,esant būtinybei, susegu tuos pačius bortelius.Ilgas kepimas žemoj temperatūroj reikalingas tam, kad vaisiai atiduotų savo syvus(skonius),pyragas būtų drėgnas ir pilnai iškepęs.

Iškepusį pyragą išimti iš orkaitės ir formos, ataušinti ant grotelių, suvynioti į kepimo popierių arba foliją ir brandinti kambario temperatūroje.
Esu skaičiusi,kad šv.Kalėdų dieną pyragą būtina aptepti naminiu marmaledu ir trumpam įdėti į orkaitę pakaitinti. Nesu bandžiusi- šįmet reikės pabandyti.

P.S.Vaisius mirkyti galite ne tik rome, brendyje ar viskyje.Tam puikiai tiks stipri juodoji arbata,vynuogių ar juodųjų serbentų sultys.
Man pasirodė, kad trūksta dar drėgmės džiovintiems vaisiams, tai įpyliau dar vieno apelsino sultis.
Pyragą kepti 140-150 C temperatūroje,tačiau ne aukštesnėje nei 160 C temp.

Skanaus!





Šaltinis:čia


3 comments:

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...