Sunday, 26 October 2014

LIESAS KASTINYS

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Ankščiau man kastinį darydavo uošvienė. Kiek kartų stebėdavau  ir pati esu bandžiusi, bet niekaip nesuprasdavau to makalavimo principo. Taip būna, kai žmogus moka kažką "super "daryti, bet nemoka paaiškinti. Bet kartą, kai mano uošvenėlei besukant kastinį susisuko sviestas...tada supratau sukimo principą (ji pašildė ir sako :reikia sukti, kol viskas sueis atgal t.y. gausis vienalytė masė). Vualia! Jeigu kada esate sukę majonezą, tai suprasite, kad lygiai tas pats.Tik vienas skirtumas, kad sukant kastinį, susidarant kruopelytėm reikia pašildyti.O toliau- dedi, suki, dedi , suki. 
Nusipirkite geros kaimiškos grietinės. Aš perku pas kaimynę,kai pastovi šaldytuve per naktį tai kitą dieną gali pjaustyti, kaip sviestą.
Iš vakaro išsiimkite grietinę , rūgpienį, kefyrą ar natūralų jogurtą.Produktai turi būti vienodos temperatūros.
Aš imu :
250 g grietinės
250ml rūgpienio,kefyro ar nat.jogurto
prieskonių:juod.pipirų,česnako,druskos
kas mėgsta - kmynų, krapų

Indai:
.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.


Imame, tik molinį dubenį(kai kaitiname- netaip greit perkaista).Į jį dedame visą grietinę ir sukame, kol masė pradeda tirštėti,darytis kruopelytės( atrodo,kad dar porą kartų pasukus sviestas susisuks).










Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Tada dubenį įstatome į kitą dubenį su karštu vandeniu.Imate plakimo šluotelę(ne medinį šaukštą) ir pradedate plakti. Iš pradžių, kol šyla dubuo plakite pamažu, o kai matote ,kad masė pradeda skystėti dubenį traukite iš vandens ir  pradėkite plakti greitai, nesustojant . Plakite iki pasidarys masė ,kaip majonezas.








Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Plakite, tik viena kryptim, o ne belekaip. O toliau paprasta. Dedate apie 2 v. šaukštus pasirinkto jogurto, kefyro ar pan. ir plakate šluotele kol pasidaro masė panaši į majonezą.










Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Jeigu matote, kad masė perdaug šilta (skystoka), dubenį statykite į šaltą vandenį.Šiek tiek paplakus ištraukite lauk. Jeigu pradeda darytis kruopelytės(sunki,klampi masė), o taip man atsitiko įpylus šalto jogurto, dubenį vėl statykite į karštą vandenį ir plakite iki vienalytės masės.










Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
 

Dedate, plakate, dedate, plakate, kol sudedate visą kefyrą, jogurtą ar rūgpienį.


Į pabaigą dėkite prieskonius, o tada imu medinį šaukštą ir kelis kartus persukite, kad











Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
 gautus vientisa, glotni masė. Kai darote su rugpieniu kastinys gaunasi šlapokas, o darant vien iš grietinės - to nebūna (tik su keliais skyščio lašeliais).
Masė turi lengvai išslysti iš šaukšto ir neprarsti formos. 
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Paruoštą kastinį šaukštu išdėliojame lėkštėje arba sudedame į kokį indą ir dedame į šaldytuvą.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

 Jeigu kastinį sudedate nestorai - po valandos sustings ir  galėsite valgyti.
Kai sustingsta, kastinys tirpsta burnoje.
Darant su rūgštu pienu, ar jogurtu kastinys gaunasi rūgštaus skonio. Jei norite saldesnio, dėkite daugiau grietinės. Galite  sužaisti spalvomis: įpylus burokėlių sulčių bus raudonas, įdėjus kurkumos - geltonos.
Prie kastinio galite patiekti karštų bulvių su lupynom, skrudintų kanapių.

P.S.Iš šviežios grietines suksite ilgai. O iš parduotuvinės grietinės išsukti kastinį nėra šansų, nebent pasidarius pradinį plakinį iš naminės grietinės ( apie 1stikl.). Arba imate kokius 2 v.š. sviesto dedate į dubenį,tą dubenį statote į karštoką vandenį ir sukate sviestą kol jis pavirsta į košelę,o tuomet dedate po šaukštą grietinės ir sukate,kad nebūtų labai riebus pakaitaliokite su rūgpieniu, kefyru.
Galima patiekti ir taip - išspausti konditeriniu švirkštu:





Skanaus!


1 comment:

  1. Sveika. Aprašėte kastinį tokį, kokį gamina mano mama. Šiandien ir aš pabandysiu pagaminti, labai mėgstu. Tik mano mama visad pradeda nuo šaukšto sviesto ir šaukšto naminės grietinės, o po to jau rūgpienis su grietine! Niam! :)

    ReplyDelete

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...