Tuesday 30 September 2014

GRYBAI ŽIEMAI



Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Tai vieni iš gausiausių ir paslaptingiausių organizmų grupių žemėje. Nėra iki galo dar ištirtas ir neaišku ar tai augalas, ar gyvūnas. O mums tai  nesvarbu, kai tik ateina grybų sezonas visi lekiame į miškus.
Šiemet- baravykų metai. Kas netingėjo galėjo nors vežimais vežti. Nepamenu tokių metų, kad tiek baravykų būtų ir dar nekirmytų. Mano vyrui šiemet buvo daug džiaugsmo, nes jis niekada kitokių grybų nerenka, išskyrus baravykus, raudonviršius( toks požiūris į grybus). Vyras rinko, o man liko juodas darbas: valyti, šaldyti, džiovinti, konservuoti. Ankščiau grybų nekonservuodavau nes žinau, kad konservuoti grybai gali tapti pavojingi gyvybei.Todėl reikia būti atsargiems ir žinoti, kad konservuotus grybus reikia laikyti šaldytuve, jeigu išsipūtė dangteliai - meskite lauk ir nebandykite ragauti. Esu skaičiusi , kad grybų negalima valgyti jeigu geriate alkoholį, taigi galite mirti net nuo nenuodingų grybų. Visi taip drąsiai konservuoja net išlaiko po kelis metus. Aišku bijai vilko neik į mišką, bet aš geriau  būsiu atsargesnė.Todėl  aš ir mano vyras valgome, tik savo pagamintus grybus. Nenoriu gąsdinti, bet geriau žinoti, kaip elgtis su paslaptingais organizmais.
Žinau vieną būdą, kaip gerai nuplauti gaidukus ir pievagrybius, mačiau per Vokietijos televiziją: į vandenį (1litras) įdėti gerą saują kvietinių miltų.Tame vandenyje gerai išmaišyti grybus, po to juos perplauti švariu vandeniu.Grybai  palieka balti, švarūs, o vanduo lieka nešvarus toks balzganas. 

Reikės:


1 litro miško grybų
1 litro vandens
50-70 ml acto 9 proc.
2 v.šaukštai druskos
2 v.šaukštai cukraus
4 lauro lapai
5 juodųjų pipirų grūdeliai

Grybus išsiverdame pasūdytame vandenyje, nukošiame.
Puode užverdame litrą vandens ir sudedame į jį druską, cukrų, prieskonius. Ištirpus cukrui ir druskai supilame actą ir dar 2-3 min. paverdame. Į verdantį marinatą sudedame išvirtus grybus ir verdame iki 4 minučių.
Į švarius, iškaitintus stiklainius sudedame grybus ir užpilame marinatu, užsukame dangteliais. Atvėsiname, dedame į šaldytuvą.




Skanaus!


No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...