Friday 26 September 2014

KVIETINĖ DUONA SU RAUGU

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Kasdien,kas rytą ir kas vakarą pjauname po riekę. Kokią duoną bevalgytumėm: juodą, baltą ar su priedais, niekada nenusibosta. Anksčiau duoną vadino šventa :
,,Neveltui, pirmą kepalą pašovus,
Žegnodavo jį drebančia ranka,,(Just.Marcinkevičius)
Šiandien nepavadinsi šventa. Žiūri, kad nėra duonos spintelėje,  nubėgi į parduotuvę ir nusiperki. Ir tiek to vargo. Bet,  kai išsikepi savo, nors kartais ir nepavykusį ,,klecką,, brangini kiekvieną riekelę.
Kepant pirmą, antrą kartą reikia laikytis recepto nurodymų. Vėliau susidraugauji su duona ir pats jauti , kokio kietumo tešlą daryti, kiek laiko kildinti...
Knygelėje,,Duonos kepyklėlė,,radau paprastą receptą, kaip raugą pasidaryti.

Ruginis raugas su kmynais ir grietinėle:
250ml(1 stiklinė)šilto vandens
 Viso grūdo ruginiai miltai- 160 g (1 stiklinė)
 Saldi grietinėlė- 1 valgomas šaukštas (galima dėti ir grietinės)
 Kmynai- 1 valg.šaukštas 

Stikliniame ar moliniame inde sumaišykite miltus, kmynus, vandenį, grietinėlę ir viską gerai išmaišykite. Pridenkite indą audeklu ir pastatykite šiltai 3 paroms. Kasdien raugą permaišykite. Kai raugas pasidengs burbuliukais, suskystės ir pasklis malonus rūgštelės kvapas, jis jau bus išrūgęs. Dalį raugo galite atsidėti kitam kartui (2-3 valg. šaukštus), įberkite  50g miltų ir įpylkite tiek šilto vandens (apie 50 ml) , kad išmaišius gautume grietinės tirštumo masę.Toks pamaitintas raugas bus išrūgęs po 24 val.
Aš , kai kepu kvietinę duoną pasidarau universalų raugą. Kai maitinu  raugą,  vietoj ruginių miltų beriu pilno grūdo kvietinių miltų. Kai kepu  ruginę duoną  , maitinant raugą  beriu ruginius miltus.

Dabar rašau duonos receptą:

Kvietiniai miltai(aš dėjau pilno grūdo) -  480 g
Druska- 2 arbatiniai šaukšteliai
Raugas- 200 g
Vanduo apie 300 ml (kad tešla gautųsi tirštos grietinės konsistencijos)

Viską sudėti į dubenį , gerai išmaišyti ( aš maišau su mikseriu), uždengti maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą nakčiai- 12 valandų.
Ryte tešlą permaišykite, sukrėskite į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą formą ir laukite kol pakils dvigubai. Duonos viršų apibarstykite provanso žolelėmis ar juodgrūde ar kitokų priekonių.
Į orkaitės apatinę dalį įdėkite indą pripiltą vandens.
Kepkite iš anksto įkaitintoje iki 250 laipsnių temp 15 min.Išimkite indą su vandeniu. Po to temperatūrą sumažinkite iki 180 C ir kepkite, kol gražiai apskrus( apie 30 min.).Išimkite  iš formos ir apdenkite audeklu ir leiskite ataušti. Aš kartais  iškepusią duona uždengiu drėgnu audeklu, duonos pluta būna minkšta.

Šaltinis:/bulviukose.lt/




1 comment:

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...