Monday 22 September 2014

JUODAUOGIO ŠEIVAMEDŽIO SIRUPAS






Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Juodauogis šeivamedis. Liaudiškai vadinamas bezdais.
Vartojami žiedai ir vaisiai.
Dabar dar pats laikas prisirinkti šių uogų. Rinkite tik  PRINOKUSIAS uogas(negali būti nė vienos žalios uogos), jos turi būti juodos spalvos.
Tarybiniais metais daug šių augalų sodindavo prie fermų , sandėlių nes jų kvapas atbaido parazitus.Taigi, jeigu pamenate kur ankščiau tokių vietų buvo tai tikrai ten rasite jų  plantacijas.
Senovėje šis augalas buvo laikomas šventu.Tarsi angelas sargas atbaidydavo blogybes nuo namų. Buvo manoma, kad išgydydavo nuo visų ligų.Taip, tame tiesos daug. Medicinoje naudojamas nuo daugybės ligų,o žmonių tarpe populiariai  naudojami gydyti kosulį, peršalimą, bakterinius ir virusinius susirgimus, anginą, gripą, stipriną imunitetą. Pv, tyrimai parodė, kad 90 proc.pacientų, sirgusių gripu išgijo per 3 dienas. Patartina vartoti,vos pasireiškus gripo simtomams.  Prieš vartojant, pasiieškokite daugiau informacijos apie šį augalą, nes yra tokių ligų prie kurių negalima naudoti šio augalo. Pavyzdžiui, prie inkstų akmenligės, nėštumo metu. Visada naudojant bet kokį augalą reikia būti atsargiems, nes kas tinka Joniukui gali netikti Gretutei.
Aš sirupą pasigaminau labai paprastai. Uogas nuploviau, nuskabiau ir išspaudžiau su lėtaeige sulčiaspaude (palengvino darbą). Kiekvienam 0,5 l šeivamedžiouogų sulčių dėjau 0,5 kg cukraus.Sirupą viriau 10 min. Nugraibiau putas.  Šiek tiek atvėsinau ir išpilsčiau į sterilius butelius.
Jei neturite sulčiaspaudės:

uogas sudėkite į puodą, užpilkite vandens, kad apsemtų. Virkite ant lėtos ugnies 20 min. Išsunkite virtų šeivamedžių uogų sultis per marlę. Cukraus į sultis dėkite santykiu 1:1 ir dar pavirkite apie 10 min. nugraibykite putas ir išpilstykite į sterilią tarą. Galima pridėti keletą gvazdikėlių, anyžinį gvazdikėlį.
Sirupas tinkamas laikyti iki 2 metų.

Suaugusiems:  gerti po 2-4 valg. šaukštus kelis kartus per dieną, skiestu šiltu ar šaltu vandeniu 250 ml.
Vaikams: nuo 2-3 m. po 1 desert.š. 1-2 kartus dienoj, skiestu 50 ml virintu vandeniu.
nuo 3-6m. po 2 desert. š. 1-2 kartus d., skiestu vaandeniu 100 ml
nuo 6-12m. po 3 des.š. 1-2 kartus d., skiestu vandeniu 150 ml



Informaciją galite rasti čia:
http://www.vaistiniai.augalai.info/seivamedis-juodauogis-sambucus-nigra.html

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...