Su duona yra taip:supranti kaip ją kepti,arba - ne.Tas pats ir su kastiniu.Aišku, visur reikia praktikos ir niekada nereikia nuleisti rankų po pirmų nesėkmių.Visada aš sakau:reikia tik noro turėti, o esant norui visada atsiranda jėgų jį įgyvendinti.Geriems norams ir Dievas padeda.
Iš draugės parsivežiau raugo,kurį darė iš čia.Tai paprastas,nesudėtingas receptukas. Dabar,tai prasidės duonos serijalai:)
Įmaišui: 75 g kvietinių miltų
95 g vandens
5 g raugo starterio
Sumaišyti įmaišui skirtus produktus ir palikti nuo 12- 16 val.rūgti prie 24-26 C temp.
Plikiniui: 90 g manų kruopų
225 g verdančio vandens
Užplikyti manų kruopas, uždengti ir palikti atvėsti.
Tešlai: viso įmaišo
viso plikininio
170 g kvietinių miltų
90 g kvietinių pino grūdo miltų
9 g druskos
8 g alyvuogių aliejaus
Aš naudojuosi kombaino pagalba.Visus produktus, išskyrus druską ir aliejų, suberti į indą ir lengvai paminkyti. Palikti 30 min.pailsėti. Tada suberti druską, supilti aliejų ir gerai išminkyti tešlą apie 10-15 min. Tešlą dėti šiltai ir leisti pakilti. Jei labai šilta apie 25 C temp. pakyla per 2-2,5 val. Per tą laiką tešlą porą kartų patąsant perlankstyti. Po paskutinio perlankstymo iš tešlos suformuoti kamuoliuką ir dėti į kildinimo indą (aš dėjau į nedidelį miltais pabarstytą molinį indą, nes neturiu kildinimo krepšio), leisti tešlai dar kartą pakilti. Po to kamuoliuką atsargiai išverčiame ant miltais pabarstytos skardos, pasidrėkinusiom rankomis šiek tiek padailiname kepalėlį,aštriu peiliu padarome gilius pjūvius ir pašauname į įkaitintą iki 240 C temp. orkaitę. Prieš kaitinant orkaitę į ją statome indą su vandeniu. Iš pradžių duoną kepame 10 min. su garais, po to indą su vandeniu traukiame lauk, orkaitės temperatūrą sumažiname iki 200 C. Toliau kepame 40-50 min.Iškeptą duoną patepame pasaldintu vandeniu arba vien vandeniu ir uždengiame rankšluoščiu (kad plutelė būtų minkšta). Leisti atvėsti. Duona gavos 740 g svorio. Kartais neiškenčiu ir atsipjaunu karštos:).
Skanaus!
Šaltinis:čia
No comments:
Post a Comment