Įvesk į paieškos laukelį žodį ,,Čatnis,, Šiam žodžiui atsivers galybė receptų - su kuo ,kada ir kaip naudoti.Net užsimerkęs išsirinksi reikiamą receptą. Šitą indišką receptą radau baikerių knygoje:
Ne vieną kartą gamintas. Kai tik randu pirkti prinokusių mango vaisių visada susigundau pasigaminti šį pagardą. Išvirtas neilgai užsilaiko, kartais išnyksta nespėjus jo net išvirti.
Šitą čatnį gaminkite tik iš sunokusių mangų.Pirkite kur bus parašyta,,sunokę mangai,,Kitokių net neverta pirkti, kažkokie pašariniai runkeliai - nei skonio, nei kvapo.
Čatnį galite patiekti su karštais mėsos patiekalais, šaltais mėsos gaminiais, sūriais. Indijoje čatnis patiekiamas beveik su kiekvienu patiekalu. Kiekvienas jame esantis prieskonis yra puikus ne tik aromatu bei skoniu, tačiauir naudingas sveikatai.
Receptas:
2 dideli mango vaisiai ( 1.400 kg) nelupti
30 g imbiero šaknies
6 česnako skiltelės
500 g cukranendrių rudo cukraus
320 ml baltojo vyno acto
2 a.š. druskos
1 raudonas aitrusis pipiras ( aš dėjau 1,5 a.š. džiovinto)
prieskoniai
2 cinamono lazdelės ( 1/4 a.š.malto)
2 žvaigždėtasis anyžius vaisiai
6 kardamono ankštys ( 1a.š malto)
2 a.š.kumino sėklų
2 a.š.kalendros sėklų
1a.š.juodgrūdės sėklų (juodasis kmynas)
10 vnt. gvazdikėlių
10 vnt juod. pipirų
1/4 a.š.ciberžolės miltelių (kurkuma)
1. Mango vaisius nulupkite, supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis arba mažais kubeliais.
imbiero šaknį nuskusti, supjaustyti mažais kubeliais arba sutarkuoti smulkia tarka.
Čili pipirą supjaustyti su sėklelėmis smulkiais kubeliais, jei nenorite aštriai - išimkite sėklas.
2.Kardamono ankštis išlukštenti. Prieskonius pakepinti ant sausos keptuvės. Kaitinti kol atsiskleis prieskonių aromatas.Kai tik pradeda spragsėti keletas sėklyčių keptuvėje- sėklas imkite lauk. Labai svarbu nesudeginti.Kaip jums patinka- prieskonius galite sugrūsti grūstuvėje ar palikti negrūstas.Aš palieku netrintas. Man patinka sukramtyti kalendros ar kumino sėklytę.
3. Į dubenį sudėti supjaustytą mango vaisių, imbierą, česnaką, pipirą.
Suberti prieskonius.
Sudėti cukrų, įpilti actą.
Gerai išmaišyti,uždengti maistine plėvele ir palikti keletai valandų arba per naktį.
4. Paruoštą masę supilti į puodą.Užvirkite ir atvirame puode, ant mažos ugnies virkite 40- 50 min.kol nugaruos didžioji skysčio dalis,ir viskas karamelizuosis.Turi būt tirštas ir lipnus. Nepamirškite karts nuo karto pamaišyti.Išvirus pagardui ištraukite cinamono lazdeles. Žvaigždėtąjį anyžių palieku.
Išvirusį čatnį sudėkite į sterilius, dar karštus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais.
Galite ragauti ir iš karto , bet skaniausias pastovėjęs bent 2 savaites.
Skanaus!
P.S.Jeigu Jums pritrūks aštrumo galite įberti čilės miltelių papildomai.
No comments:
Post a Comment