Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.
Duona irgi turi charakterį.Jeigu ryte išlipote iš lovos "ne su ta koja",tai net nebandykit pradėti jos kepti, nes nieko gero nebus - arba susmegs, arba neiškils.Kalbu apie duoną su raugu.Taigi,jeigu su jumis viskas tvarkoj - pradėkite.
Imame apie 2 kg kvietinių miltų. Kai kepiau iš pilno grūdo kvietinių miltų -nesudėjau 2 kg, o kai kepiau vien iš kvietinių miltų sudėjau 2 kg ir dar dadėjau.
Iš tų 2 kg miltų paiimam 4 geras saujas, įdedam 2 v.š.druskos, 2 v.š.cukraus,saują kmynų.Viską išmaišom ir užpilam 1,7 litro verdančio vandens. Gerai išmaišyti, kad neliktų gumulėlių. Aš ištryniau per sietą. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir supilam 1 stiklinę raugo, gerai išmaišyti. Uždengti rankšluoščiu ir laikyti šiltai 2 paras.
Po 2 parų į raugo mišinį įberti 200 g cukraus, išmaišyti ir atsidėti raugo kitam kepimui. Tada sudėti likusius miltus. Nesuverskite visų iš karto , pusę suberkite , minkykite ir palaipsniui dadėkite likusius iki reikiamo kietumo. Tešla gaunasi gan kietoka. Tešlą padalinti į dvi dalis. Palikti kilti 10 val., uždengti rankšluoščiu.
Po 10 val.imti 2 skardas,ištepti aliejumi, pabarstyti gerai miltais. Aš ėmiau skardas - 19x24 ir12x26. Tešlas išversti į kepimo skardas.Atsargiai, NEMINKYTI, šlapiom rankom išlyginti kepalų paviršius įpjauti išilgai duonos gilų pjūvį. Dar palikite ramiai pastovėti pusvalandžiui, valandai.
Kepame 200 C temp. 40 min. , nenaudojame ventiliatoriaus , po to temperatūrą sumažiname - 170 C ir kepame 70 min.
Pirmas 15 min.kepame atidarius - praverus orkaitės dureles.
Ar iškepus duona?-pabarbenu pirštais duonos apačią - girdisi toks duslus garsas:tuk tuk. Jeigu nesu garantuota, kad iškepė - išimu iš formos, dedu atgal į orkaitę ir dar šiek tiek pakepu.
Kai iškepa - viršų aptepti saldintu vandeniu arba vien vandeniu, uždengti celofanu ir rankšluoščiu kol atvėsta. Paskui duoną dėjau į maišelį - igai laikėsi minkšta.
Kaip raugą pasidaryti žiūrėkite:čia
Šaltinis:čia
No comments:
Post a Comment