Monday 9 February 2015

MEDAUS TORTAS SU DŽIOVINTOMIS SLYVOMIS


Bus daug rašymo,bet stengsiuosi Jums viską aiškiai,konkrečiai aprašyti.
Kartais pasitaiko tokių kepėjų, kai paprašai kokio ypatingo kepinio recepto,žiūrėk ir ,,pamiršta,, pasakyti kokį ingridientą.Nenorėčiau būti viena iš jų,tikiuosi,kad nieko nepraleisiu.

Šį tortą būtinai iškepkite valentino dienos proga savo mylimam žmogui, ilgai nepamirš Jūsų.

Šį tortą galima kepti trimis variantais.
1.Orkaičių blėkoje.
Tai greičiausiais būdas. Pasidarome tešlą, padaliname į 2 dalis ir supilame kiekvieną dalį į atskiras standartines orkaičių kepimo skardas, ištiestas kepimo popieriumi. Kepame  įkaitintoje iki180 C temp.orkaitėje, kol gražiai parusvės. Biskvitas gaunasi purus. Iškeptą biskvitą supjaustome vienodais stačiakampiais į 4 dalis, sulaistome, pertepeme kremu - gausime stačiakampį tortą, panašų parduotuvėse pardavinėjamą - medaus plokštainį.

2.Atskirai blynus.
Skoniu ir struktūra niekuo nesiskiria nuo pirmojo varianto, tik skirtumas tas ,kad tortas bus apvalios formos.
Imame 24 cm skersmens torto formą, atsegame šonus ir ant pado tiesiame kepimo popieriaus lakštą, užspaudžiame tortinės šonus( aš taip darau,  kepdama visus pyragus). Popierius nejuda ir yra patogu tepti tešlą.Tešlą pasidaliname į 4 dalis, nes kepsime keturius lakštus. Dedame tešlos ant dugno ir plonai tepame mentele ar šaukštu. Jei ploniau tepsite iškepsite daugiau blynelių - apie 7 vnt. Kepame įkaitintoje orkaitėje iki 180 C temp.  Blynai kepa apie 7- 10 min. iki auksinės rudos spalvos. Jei turite daugiau formų , galite kepti po 2 vnt.

Kad turėtumėt trupinių: iškepus blynus ant jų dėkite 22 cm skersmens lėkštę ir apipjaustykite(sumažinsite),arba imate vieną blyną ir sutrupinate. Trupinius padžiovinkite orkaitėje ir sutrinkite iki norimo dydžio trupinių.

 Prieš pradedant formuoti tortą lakštus sulaistote, pertepate kremu.
Lakštus galite išsikepti iš anksto, tik reikia vieną nuo kito atskirti popieriumi, kad nesuliptų.
3.Kepimo formoje.Tešlą supilame į formą ir iškepame, kaip pyragą.
Šis variantas man pats geriausias, nes jis skoniu skiriasi nuo 1 ir 2 varianto. Skonis gaunasi toks turtingas, sodrus. Ir spalva gaunasi tamsaus medaus.
Pirmą kartą kepant labai man apdegė. Nežinau , kaip kitiems receptų rašytojams neapdegė. Kažko nedarašė, arba mano orkaitė kalta (ugninė).  Reikėjo labai daug apipjaustyti, juk nevalgysi apdegusio. Bet toks skonis geras buvo, kad ryžausi kepti dar kartą .Šį kartą taikiausi prie savo orkaitės, todėl aprašysiu savo išbandytą kepimą po receptu.
Biskvito, kremo, sulaistymo receptas tinka visiems 3 variantams.
Biskvitui:

3 kiaušiniai
200 g cukraus
180 g medaus
200 g sviesto
2 a.š. sodos(nereikia nugarinti)
1 a.š. kep. miltelių
350 g miltų
0,5 a.š. cinamono
0,5 a.š. malto imbiero
0,5 a.š.maltų gvazdikėlių
0,5 a.š kardamono
0,5 a.š. muskato
Jeigu nemėgstate kokio prieskonio - nebūtinai dėti.

Kremui:
450 ml 36 proc.grietinėlės 
450 g 30 proc.riebumo grietinės
4 v.š. cukraus
15 g želatinos
1 citrinos sultys
džiovintų slyvų. Slyvas iš anksto pasiruoškite:  sulaistykite arbata, kava, alkoholiu, arba pasiruoškite pagal šį būdą: čia žiūrėkite.

Sulaistymui:
1 stiklinė juodos arbatos
2 v.š. citrinos sulčių
2 v.š. cukraus
1 v.š. Romo

Cukrų, medų, sviestą ir prieskonius dedame į puodą ir kaitiname, kol viskas ištirps. Masę atvėsiname, bet visai neatšaldome(sukietės tada), gali būti šilta.
Į atvėsusią masę po vieną įmuškite  kaiušinius,po kiekvieno gerai išplakdami.
Miltus su soda ir kep. milteliais išsijoti ir suberti į plakinį, išmaišyti(tik ne per ilgai).Turi gautis grietinės tirštumo tešla, jei trūksta miltų įberkite,tačiau nereikėtų persistengti.Pasiruošiame kepimo formą,pagal mano išbandytą būdą. Imame 22 cm skersmens torto formą, atsegame šonus ir ant pado tiesiame kep. popieriaus lakštą, užspaudžiame tortinės šonus. Vėl imame kep. popieriaus lakštą, perlenkiame per pusę ir išklojame kep. formos šonus.
Tešlą pilame į kepimo formą. Įpylus tešlą, popierius tvirtai laikosi prie sienelės. Kepame įkaitintoje 180 C temperatūroje 50- 60 min.  Ar iškepęs, patikriname pagaliuku. Šį kartą nejungiau ventiliatoriaus.
Praėjus pusei kepimo laikui (po 30 min.) pažiūrėkite; jei bus viršus pakankamai rudas uždenkite viršų kep. popieriumi ar folija, kad daugiau nedegtų.

 Arba susekite , kaip aš:

Iškepus atvėsinti , visą apipjaustyti -  turėsime trupinių apibarstymui.


Supjaustyti į 4 papločius.

Kremo paruošimas:
Želatiną užpilame 4 v.š. šalto vandens ir paliekame brinkti.
Ištirpiname želatiną(tik neužvirkite) , šiek tiek atvėsiname (turi būt šilta).
Grietinėlę su grietine ir cukrumi išplakate iki standumo. Plakant maža srovele supilkite citrinos sultis ir ištirpintą želatiną.
Kiekvieną biskvitą sulaistome, pertepeme kremu. Du sluoksnius darykite su slyvomis.
Slyvas supjaustome ir išdėliojame per visą blyną.
Kremu aptepame ir torto šonus. Visą tortą ( šonus ir viršų) apibarstome trupiniais.













Skanaus!

Šaltinis:čia






No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...