Saturday 16 May 2015

NAMINĖ RAUGINTA DUONA SU AVIŽINIAIS DRIBSNIAIS

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Kai namuose nėra duonos,atrodo,kad nebėra iš vis ko valgyti.
Nuo senų laikų lietuviui duona - pagrindinis maistas.Mūsų senoliams, tėvams nebuvo ji ,,saldi,,- reikėdavo sunkiai paplušėti kol grūdas virsdavo duona. 
Dažnai kalbėdami apie savo kasdieninį gyvenimą sakome:- užsidirbu duonai, iš savo darbo duoną valgau, net žemaičiai tarmių klasifikacijoje buvo praminti dounininkais,dūnininkais ir doninkais. Aš esu dūnininkė - kilusi iš žemaitijos pietinės dalies.
Duona - amžina vertybė, kuri buvo perduodama iš kartos į kartą.Todėl nenuvertinkime jos vertės.Dalindamiesi duonos gabalėliu, tikėdami jos magiškąja galia tapsime:geresni, nuoširdesni,laimingesni.
Kai nuveži duonos užsienyje gyvenantiems lietuviams atrodo,jog pasaulyje nėra nieko skanesnio ir kvapnesnio nei ši paprasta kasdieninė duona.
Šios duonos nespėju kepti,nuo stalo išgaruoja akimirksniu.Ši duonelė labai labai skani,drėgna ir labai paprasta pagaminti.

Receptas:
500 ml šilto vandens
100-200 ml ruginio raugo (iš vakaro pamaitinto). Kaip pasigaminti raugo: čia arba čia
1 v.š.cukraus
250 g kvietinių miltų
125 g rupių kvietinių miltų
125 g ruginių miltų
1 a.š.druskos
1/2 stiklinės avižinių dribsnių
saujelė kmynų, saulėgrąžų, moliūgų sėklų...

Į dubenį supilkite šiltą vandenį, raugą, cukrų ir išmaišome.
Suberiate visus miltus, avižinius dribsnius, sėklas ( aš ėmiau saujelę universalų sėklų mišinį). Gerai išmaišote mediniu šaukštu, minkyti nereikia. Gaunasi tiršta košė.
Forma - 14 x 26 cm arba 12 x 35cm dydžio. Pariebalinkite ir pabarstykite miltais ar sezamo sėklomis. Geriausiai, tai iškloti kep. popieriumi, pariebalinti, pabarstyti miltais (garantuotai, kad duona lengvai išsiims iš formos).
Sukrečiate tešlą į formą, turi likti nuo indo viršaus per tris pirštus , tešlos viršų apibarstote miltais ar sėklomis ir paliekate 6 - 8 valandoms pakilti (man iškyla per 4-5 val.).

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Kepame įkaitintoje orkaitėje iki 200 C laipsnių temperatūros 50-60min. Po 10-15 min. duoną apipurškiu vandeniu . Prieš pabaigą duoną išimu iš formos ir kokia 10 min. dar pašaunu į orkaitę.
Iškepusią duoną aptepkite pasaldintu vandeniu ir uždenkite drobule.
Čia kepiau silikoninėje rožės formoje. Su šia forma kepant pyragus labai jie apdega, tai sugalvojau duoną iškepti. Iškepusi duona šioje formoje atrodo labai gražiai .

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.




Skanaus!


Šaltinis:čia




2 comments:

  1. kepu tokią duonelę jau turbūt daugiau nei 5 metai bent kartą per savaitę. lengvai paruošiama. miltus maišau skirtingom proporcijom, kartais daugiau ruginių, kartais visai be jų. mėgstama visos šeimos :)

    ReplyDelete
  2. Kiek esu išbandžiusi duonos receptų,bet šita labiausiai pritapo mūsų šeimoje.Ne tik šeimoje ,bet ir svečiams tinka - dingsta akimirksniu.Nemėgstu duonų su mielėmis,nebent kartais iškepu dėl smalsumo.

    ReplyDelete

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...