Sunday 3 May 2015

NAMINĖ PASTA(makaronai)

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Parduotuvėse makaronų yra pilnos lentynos skirtingų skonių, formų, tačiau koks džiaugsmas namuose jų pasigaminti.
Patikėkit kai valgai šviežiai pagamintą,kokybišką produktą tada mėgaujiesi maistu, o ne vien užpildai skrandį.
Egzistuoja dvi makaronų rūšys: lakštiniai ir pasta. Pasta pagal formą skiriama keli šimtai rūšių.
Italijoje makaronai vadinami itališku žodžiu pasta.Makaronais jie vadina tik vieną rūšį- plonus, trumpus, tuščiavidurius vamzdelius.
Tokioj rūšių įvairovėje galima ir pasiklysti, bet keletą iš jų reikėtų žinoti.Būdavo tokių atvejų,kol dar nežinojau makaronų istorijos,užsisakai patiekalą įmantriu pavadinimu ir nustembi kai tau atneša mūsų vadinamų makaronų.Keletas jų: pv.,
Linguine - suploti spagečiai.Jie patiekiami su daržovių ar žuvies padažais.
Tagliatelle - 1 cm pločio.
Pappardelle - nuo 1,5cm iki 2,5 cm pločio.
Fettuccine- mažiau nei 5mm pločio.Viena mėgstamiausių italų makaronų rūšis.
Lazanija - platūs lakštai.
Ploni makaronai patiekiami su lengvais, skystais padažais.
Storesnės, platesnės formos makaronai derinami su tirštesniais, sunkesniais padažais.
Makaronai su skylutėmis ar turintys nelygų, raukšlėtą paviršių patiekiami su padažais, kuriuose yra daržovių, mėsos ir kitokių produktų gabalėlių.

Receptas:
100 g miltų
1 didelis kiaušinis
žiupsnis druskos
Vandens nepilu.
Miltų nedėkite iš" akies",būtinai pasverkite. Ir kiek bedidintumėte normą visada išlieka miltų ir kiaušinių santykis - 1:1.
Į dubenį supilti miltus, viduryje padaryti duobutę į kurią įmušate kiaušinį ir į beriate druskos.
Iš pradžių šakute paplakate kiaušinius ir palaipsniui maišote su miltais.Užbaigiate minkyti rankomis kol gausite vientisą, glotnią tešlą. Iš pradžių minkosi sunkiai, vėliau prasiminko ir gaunasi elastinga tešla. Jeigu ir toliau minkosi labai sunkiai, tai rankas sušlapinkite vandeniu. Minkote apie 10 min.

 Gerai išminkius tešlą, kočiojant, tešla nelimpa todėl nebereiks stalo barstyti miltais.
Išminkytą tešlą įvyniojate į maistinę plėvelę ir paliekate pailsėti 1 valandai kambario temperatūroje . Šita tešla jau pailsėjus:

Stenkitės tešlą iškočiuoti kuo ploniau. Kuo plonesni, tuo skanesni.
Žiūrėkite, kaip plonai išsikočiuoja rankomis. Šitas lakštas gavosi iš vienos porcijos t.y.iš 100 g miltų ir 1 kiaušinio.

Kočiuojant makaronų mašinėle tešlą reikia šiek tiek apibarstyti miltais.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Iškočiavus tešlą šiek tiek pabarstykite miltais, susukite į ritinėlį ir supjaustykite norimo pločio griežinėliais.Tuomet griežinėlius išvyniokite,dar kartą šiek tiek miltais pabarstykite, pakratykite pirštais.

Arba supjaustykite makaronų mašina.

Aš supjaustytas plačias juostas sukabinu ant drabužių pakabos.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Makaronus dedame į pasūdytą verdantį vandenį. Makaronų negalima pervirti - teisingai išvirtų makaronų tešlos vidus turi likti šiek tiek kietas. Ar išvirę makaronai - patikrinu išėmus vieną makaroną iš puodo ir paragauju.

 Šiukštu, nepilkite į vandenį aliejaus.
Naminė pasta labai skani todėl jos skonio užgožti įmaantriais padažais nereikia.
Pabandykite pasidaryti padažą iš čia (paspauskite ant nuorodos) :Išvirtą pastą sudedame į padažą, užpilame keletą šaukšų vandens (kur virė makaronai),užpjaustome baziliko,žiupsnelį čiobrelio ir  paliekame ant ugnies kol gerai viską išmaišome. Pilame į dubenį, apibarstome tarkuotu sūriu (aš naudoju džiugo).
Nuotraukoje matosi: pastą maišiau su svogūnais, baklažanais , alyvuogėmis, pomidorais, špinatais, kedrų riešutais ir ant makaronų pabarščiau tarkuotu sūriu.



Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.







Skanaukite ir mėgaukitės gardžiu patiekalu kaip geriausiam italų restorane.

Daugiau informacijos apie makaronus:čia

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...