Sunday 28 February 2016

ZACHERIO TORTAS


Reikėtų jį vadinti alia "Sacher" tortu.Originalus receptas yra didžiulė paslaptis, tačiau, nepaisant to, įvairiai pagaminti šokoladiniai pyragai tapo populiarūs visame pasaulyje. Sakoma, jog, tikro originalaus Zacherio torto galima paskanauti, tik "Sacherio" viešbutyje,Vienoje.
Paieškojus internete rasime begales šio recepto variacijų.Ir aš esu ne vieną išbandžiusi, tik kažko vis trūkdavo ir būdavo per saldūs.
Šis tortas, kurį Jums parašysiu, lygiuojas į dešimtuką- gardus, sodrus,purus, šokoladinis ir ne per saldus.Gero torto paslaptis yra tame, jog reikia naudoti geros kokybės juodąjį šokoladą 70 proc. ir jokios kakavos. Kakava paryškina saldumą, todėl jokios kakavos. Puošti irgi nereikia, nebent minimaliai. Turi dvelkti elegancija - paviršius lygus ,glotnus, tvarkingas, su užrašu- Sacher arba Sacher -Torte.
Aš prikerveziojau, nes kiekvieną kartą ką nors išsikepus bandau mokintis puošti:)


Receptas.
Biskvitas:
175 g kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
150 g miltų
6 vnt. kiaušiniai
1 v.š. konjako
1 a.š.vanilininio cukraus
50 g maltų migdolų
1 a.š.kepimo miltelių
100 g juodo šokolado 70 proc.

Pertepimui ir aptepimui:
300 g abrikosų džemo
1 v.š. konjako
200 g juodo šokolado
100 g cukraus pudros
50 g minkšto sviesto
5-8 lašai citrinos sulčių
Biskvitas. Ant garų vonelės ištirpinti šokoladą, stengtis, kad nepakliūtų garų-sušoks į gniutulą šokoladas. Atvėsinti iki 36-37 laipsnių temperatūros.
Išplakti mikseriu sviestą, išpurenti.
Į sviestą supilti šokoladą.
Įpilti konjako.
Kiaušinio baltymus atskirti nuo trynių.
Trynius sudėti į sviesto ir šokolado masę. Išplakti iki vientisos masės.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir maltais riešutais.Viską persijoti.
Miltų mišinį sumaišyti su šokolado mase.
Baltymus išplakti su cukrumi iki standžių putų.
Išplaktus baltymus įmaišyti į šokolado, miltų masę.
Forma - apvali,su nuimamais kraštais,24 cm skersmens.Dugną iškloti kepimo  popieriumi.
Tešlą supilti į formą  su įdubimu centre- kepant nesusidarys kepurėlė, paviršius bus lygus.
Uždengti paviršių folija.Vidinę folijos pusę patepkite aliejumi, kad kepant nepriliptų tešla.
Biskvitą šauname į šaltą orkaitę.Temperatūrą nustatome 160 laipsn.
40 min. kepame uždengta folija ,nuėmus foliją  kepame dar 30 min.
Iškępus išimame iš orkaitės, atvėsiname ant grotelių.
Biskvitą perpjaunate horizontaliai per pusę, pertepate 1/2 kiekio džemu. Likusia džemo dalimi aptepate viršų ir šonus.Gražiai nulyginate ir dedate 15 min į šaldytuvą sustingti.
Užpilti  pusę kiekio šokoladinės glazūros. Peiliu ar kokia mentele aptepti viršų ir šonus,gražiai išlyginate. Dedate ant tortinės, nes vėliau keliant gali trūkinėti šokoladas,dedate 5 min. į šaldytuvą ir po to užtepate likusia glazūra.
Paruoštą tortą , bent parai palikti susistovėti.
Patiekti galite su nesaldžia plakta grietinėle.
Aptepimas:
Abrikosų džemas:

Abrikosų džemą reikia pašildyti,kad būtų karštas. Jei yra kokių gabalėlių, būtinai pertinkite per sietą, paskaninkite konjaku (jei vaikai valgys - nepilkite).
Šokoladą sulaužykite į gabalėlius,dėkite į dubenį ir ištirpinkite ant garų vonelės, suberkite cukraus pudrą,sudėkite minkštą sviestą,įlašinkite citrinos sulčių vis pamaišote ir į pabaigą įpilate karšto vandens,kad šokoladas gautųs glotnus ir vientisas.


P.S.abrikosų džemą per pus maišiau su geltonųjų slyvukų uogiene(kaukaziniai slyvukai), džemas gavosi su rūgštele.
Jei patys malsite riešutus,tai malkite nedidelėmis porcijomis ir trumpai,kad neišsiskirtų riebalai.

Skanaus!



No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...