Thursday, 25 June 2015

VOKIŠKI RIESTAINIAI ( BREZEL )


Išeina 8 riestainiai

Receptas:

280 ml šilto vandens
1 v. š. cukraus
1 v. š. druskos
21 g šviežių mielių
20 g sviesto, margarino ar aliejaus
500 g kvietinių miltų

Plikymui:
1-1,5 l vandens
10  g valgomosios sodos 


Aptepimui:
1 trynys
2 v. š. pieno

Apibarstymui:
stambios druskos
galima ir sezamo sėklom pabarstyti

Dubenyje sumaišykite šiltą vandenį, cukrų, druską ir mieles. Gerai išplakite šluotele. Sudedate minkštą sviestą (galite ir tirpintą,tik ne karštą), miltus. Minkote 5 - 10 min., kol taps glotni, elastinga ir nelips prie rankų.
Tešlą padalinate į lygias 8 dalis. Iš kiekvienos dalies suridenate 50 cm ilgio 
virvelę ir suraitot riestainį. Jeigu būtų  sunku rutuliuoti virvelę, rankas lengvai pasidrėkinkite.  Darbstalio nereikia barstyti miltais. 





Suformuotus riestainius sudedate  į blėkelę ar ant lentutės, uždengiate drobele ir paliekate 20 - 30 min, kad pakiltų. Recepte rašo, dar būtų gerai 30 min. į šaldytuvą dėti. Aš nedėjau.

Į blėką įtieskite kepimo popierių ir patepkite aliejumi.
Puode užvirinat vandenį,  suberiate sodą.
Riestainius imkite po vieną atsargiai ir dėkite į verdantį vandenį 30 sekundžių.

Vartyti nereikia.Virti irgi nereikia ilgiau, užtenka 30 sekundžių. Matosi, kaip gražiai riestainiai išsipučia ir tarsi sutvirtėja.Verdant vanduo burbulioja, tarsi virtų riebaluose.  Plačiu kiaurasamčiu išgriebkite ir dėkite į kepimo skardą.
Riestainius aptepkite kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarstykite druska (po nedaug), sezamais. Aš su druska persistengiau,iškepus riestainiams gavau perteklių nukrapštyti.
Kepkite iš anksto įkaitintoje orkaitėje 200 C temp. 10 - 12 min.

Iškeptus atvėsinkite ant grotelių.
Atvėsusius, likusius riestainius sudėjau į maišelį. Kitą dieną buvo dar skanesni.
Skanaus!



No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...