Wednesday 6 January 2016

TORTAS"PAUKŠČIŲ PIENAS"




Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Šis tortas nepaliks abejingo nė vieno svečio.
Nors pagal kinų kalendorių esu beždžionė,bet esu užsispyrusi kaip ožka.Jeigu ko užsimanau tai turiu būtinai gauti, arba ką nors padaryti.Seniai buvau numačiusi išsikepti šį tortą. Iš pirmo žvilgsnio atrodė gan sudėtingas. Kaip sakiau: esu užsispyrusi ,tad nutariau - turiu padaryti.Gera proga - Kalėdos,vaikai suvažiuos ,nereikės vienai valgyti.Susiradau jutubėj receptą.Kepiau, maišiau, plakiau kaip buvo nurodyta recepte.O kas gavosi?Skanus blynas(dariau su neplikytais baltymais).Tuomet sustiprinau paieškos pajėgas. Paieškos rezultatas - purus , gražus, skanus(teko ir man gabalėlis) tortas.Šį tortą padovanojau kaimynei gimtadienio proga.Man pasisekė. Galiu pasakyti, kad tai nėra sudėtingas.Jums ,taipogi,turi pasisekti.
Paukščių pienas - klasika, atkeliavęs iš lenkijos(1936m.), per rusiją. 1967m.rusai pasisėmę idėjų iš lenkų pradėjo gaminti saldainius "Paukščių pienas", o 1978m. Maskvoje sukūrė tortą "Paukščių pienas." Daugelis jo skonį prisimena iš tarybinių laikų.Vertas dėmesio , todėl ir toliau turi eiti laiko keliu.Tik nereikia mums skelbtis ,kad tai lietuvos kulinarinis paveldas. Tokie jau mes esame kas labai  skanu, nekrenta iš dantų -lietuvos kulinarinis paveldas.Tegul bando iš lietuvio atimti "cepelinų" paveldą:)

Biskvitas:
6 tryniai
120 g cukraus
1 a.š.vanilininio cukraus
100 g minkšto sviesto
1 stiklinė miltų (stiklinė-250 ml tūrio)
1 a.š. kepimo miltelių
1 v.š.vandens

Išbrinkinti:
20 g želatino
0,5 stiklinės šalto vandens

Sviestinis kremas:
200 g minkšto sviesto
100 g kondensuoto saldaus pieno

Sirupas:
400 g cukraus
140 ml vandens

Suflė:
6 baltymai 
1a.š citrinos rūgšties
išvirtas sirupas
sviestinis kremas
ištirpinta želatina
Glajus:
4 v.š. kakavos miltelių
3 v.š.pieno
50 g sviesto 
100 g cukraus
1 v.š konjako
galima pridėti ir gabalėlį šokolado(nebūtina)

Įkaitinti orkaitę iki180 C.
Forma - 26 cm, apvali su nuimamais kraštais.Kepimo formos dugną iškloti kep.popieriumi.
Kiaušinio baltymus atskirti nuo trynių.Baltymus dėti į šaldytuvą.

Biskvitas. Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi iki purumo.Įberti žiupsnį druskos. Nuolat maišant, po vieną sudėti kiaušinio trynius.Suberti miltus sumaišytus  su kepimo milteliais.Įpilti vandens. Išmaišyti.Sukrėsti į kepimo formą,viršų palyginti.Tešla gaunasi kietoka.


 Kepti 15 - 20 min. Neperkepti, nes gausis trapus biskvitas.Šiek tiek pravėsus biskvitą perpjauti  per pusę.

Želatina. Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir palikti brinkti 30 min.Želatiną VISADA užpilti tik ŠALTU vandeniu, kad nesusilpnėtų želatinos veikimo savybės.Išbrinkus želatinai-ištirpinti. Neužvirti!

Sviestinis kremas. Kambario temperatūros sviestą išsukti iki purumo. Palaipsniui pilti kondensuotą pieną.Gerai išmaišome.

Sirupas. Į puodą storu dugnu  pilti vandens,suberti cukrų. Puodą kelis kartus pajudinkite,kol pradės virti(nemaišykite šaukštu).Sirupui pradėjus virti nustatytikite laiką 5 min. Nustačius laiką pradedame greičiausiu greičiu plakti baltymus. Protingi žmonės taip tiksliai apskaičiavo laiką ,kad net nereikia cukraus termometrų .
O jeigu jį turite čia - virkite kol pasieksite sirupo temperatūrą  110^. Kai išplaksite baltymus iki putų, įberkite citrinos rūgštį ir dar šiek tiek  paplakate.Suskambus laikrodėliui imti puodą su karštu sirupu ir pilti į plakamus baltymus. Sirupą pilti pamažu, plona srovele.

Supylus sirupą,pilame šiltą ištirpintą želatiną.Toliau plakame dar kokias 2 min.Sustabdome plakimą ir per kelis kartus įmaišome kremą. Putėsiai yra ganėtinai šilti, todėl kremas maišant turi ištirpti.
Kremą į putėsius geriausia įmaišyti ranka. Ranka labai gerai jausti putėsiuose neištirpusį kremą.
Torto surinkimas. Imame tą pačią apvalią 26 cm kepimo formą. Formos šonus iškloti maistine plėvele (vėliau be vargo išimsite tortą).Neįklojus plėvelės -vėliau tortą galima bus išimti lengvai atskyrus tortą nuo sienelių peiliu..Į formos dugną dėti vieną biskvito lakštą(drėkinti nereikia), užpilti pusės kremo kiekio,uždengti antru lakštu ir užpilti likusį kremą.Viršų palyginti ir dėti šaldytuvan 3 val.arba per naktį.
Išėmus iš formos, nuėmus plėvelę tortą dedame ant grotelių.Nepamirškite po apačia pasidėti kokį indą-glajui nubėgti.
Tortą apliejame drungnu glajumi,o ne karštu.
Galite aplietį  viršų ir leisti šiek tiek glajui nubėgti ant torto kraštų, arba galite aptepti ir viršų , ir šonus.
Galite aplieti tikru šokoladu,arba pirktiniu,arba pigesniu variantu , kaip šis
glajus: į prikaistuvį sudėti visus glaistui skirtus ingredientus.Virkite kol gausite vientisą masę.Nukėlus nuo ugnies įpilti šlakelį konjako ar brendžio(suteikia blizgesio) ir maišyti kol pravės. Būtų gerai įmesti kokį gabalėlį šokolado(suteikia gerą tekstūrą).Dėti šaldytuvan.Sustingus glajui belieka papuošti.


P.S.Pastaruoju metu pastebėjau,kad žmonės labai painiojasi slmoneliozėje.Bijote užsikrėsti nuo žalių kiaušinių:
1.pirkite sveikus,neįskilusius kiaušinius.
2.prieš vartojant gerai nuplaukite sodos tirpalu kiaušinio lukštą.Kiaušinį saugo nuo slmonelių apsauginis sluoksnis,todėl jį plauti tik prieš vartojant.
3.Vartoti tik šviežius kiaušinius


SKANAUS IR SĖKMĖS KEPINIŲ PASAULYJE!

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...