Friday 12 August 2016

GRAIKINIŲ RIEŠUTŲ LIKERIS


Seniai seniai mano vyras savo tėvų sodyboje pasodino graikinį riešutmedį.Šiandiena reikia gerai atlošti galvą,kad pamatytum viršūnę.Išaugo didžiulis plačia laja medis.Kiekvienais metais neša derlių.Geriau nepavydėkit nes kiek reikia vargti kol vaisius nuvalai, išdžiovini.Tas žalias apvalkalas ant riešutų baisiai rankas nudažo(juodai).Beje,sunkiai nusiplauna,atrodo kaip su jodo tirpalu ištepliotos.Nepamirškite mūvėti pirštinių!!!
Per dieną patariama suvalgyti ne daugiau kaip po 10 - 15 vnt. branduolių ( pakanka ir trijų ).Padauginus(kaip alkoholio :) ), gali prasidėti galvos skausmai. Beto, jie gana sunkiai virškinami.
Jei,  atkandę riešutą, pajusite kartų skonį, riešuto geriau nevalgykite- jis gali turėti pavojingų toksinių medžiagų - mikotoksinų(kalbama apie išdžiovintus).Kartą tokių buvau nusipirkus iš parduotuvės,tiesiog kartumas degino burną.
Kai kurie žmonės graikiniams riešutams alergiški.Tokiu atveju riešutus ir antpilus  reikia vartoti atsargiai, geriau visai nevartoti.Rekomenduoja juos pakeisti migdolais.
Pirmą kart darau šį likerį.Receptą nužiūrėjau iš čia.

Reikės:

8 žali graikiniai riešutai
1 l degtinės(ėmiau 40 laipsn.stiprumo)
1 cinamono lazdelė 
2 anyžiniai dvazdikėliai
1 vanilės lazdelė
5-8 gvazdikėliai
2 kardamono ankštys
pusę muskato riešuto
4 kvepiantieji pipirai
citrinos žievelė
300 g cukraus


Graikinius riešutus geriausia imti nuo biržlio pabaigos iki liepos vidurio, jie turi būti žali ir minkšti(pieninės vaškinės brandos).
Riešutus perpjauti per pusę ar į 4 dalis.Į stiklainį sumesti riešutus, prieskonius ir užpilti degtine.Padėti į tamsią vietą 2-3 mėn. Per tą laiką skystis pasidaro tamsiai žalios spalvos.

Po 2-3 mėn. nukošiam , riešutus ir prieskonius išmetam lauk ,o į skystį įberiame cukraus.Cukraus galite berti pagal savo skonį,priklausys kokio norėsite likerio - kartaus ar saldaus skonio.Išpilstyti į butelius ir pastatyti į tamsią vietą arba galite ir iš karto vartoti.

P.S. riešutus manau galite skinti kol vaisiai turi žalią apvalkalą, tuomet tik bus sunkiau susmulkinti juos. Aš skyniau rugpjūčio 7d.
Kitame recepte radau,kad naudojo 15 vnt. riešutų ir laikė 40 dienų(kitais metais išbandysiu šitą būdą, tuomet galėsiu palyginti kuris receptas geresnis). 

Spirito skiedimo vandeniu proporcijų lentelė:čia

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...