Monday 7 December 2015

NAMINIAI ZEFYRAI

.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
"Mano namuose jau kvepia švara ir mišku. Dar šieno grįžtę po gurgždančia staltiese... Dar aguonpienio į molinį ąsotį... Mano namuose jau renkasi ir tylia malda iš anapus parsikviestieji. Jau visi čia. Čia, prie namų stalo, Dievo duonelę lygiom dalim laušim.Mylinčia širdim visus suglėbsiu,ir toj tyrų širdžių kaitroj užžiebsim Kalėdų žvakelę. O rytą dovanų po egle rasim... išganymo viltį.
...oi kalėda, kalėda " (Šeimininkė Nr 8,1990m.)


Kiekvieną dieną nesinorėtų jų valgyti , bet šventėm tikrai tiks.
Jiems pagaminti nereikia jokių ypatingų kulinarinių sugebėjimų.Tik reikalinga kantrybė , tikslumas ir greitis.Todėl,iš anksto, kad  nebūtų blaškymosi vėliau,pasisverkite,pasidėkite nurodytas priemones, kaip sakoma - viskas po ranka.
Būtų gerai, kad turėtumėte stovintį mikserį, nes tuo pačiu metu reikės ir baltymus plakti  ir maišyti sirupą . Neturint jo, reikės sugalvoti kaip plaksite su rankiniu elektriniu mikseriu prie viryklės.
Pasidėkite konditerinį maišelį su antgaliu.
Kepimo skardą iškloti kep. popieriumi.
Receptas:

Sirupui:
470 g cukraus
10 g agar agar(1 v.š.)
125 ml šalto vandens

xxxxxxxxxxxxxxxxx
2 baltymai
1 pakelis vanilininio cukraus (jei nenorite galite nedėti)
žiupsnis druskos
1 pakelį žele
100 ml verdančio vandens
ŽELE  IMKITE KUR ANT PAKELIO PARAŠYTA:pakelio turinys ištirpinamas 250 ml vandens. Jeigu nerasite tokio pirkti  imkite kur parašyta: pakelio turinys ištirpinamas 500 ml vandens.Tuomet pakelio turinį PADALINKITE PUSIAU.
Žele yra įvairių skonių, todėl pasirinkite Jums patinkantį.Aš ėmiau aviečių skonio.
Kiaušinio baltymus atskirti ir dėti į plakimo indą, berti druskos ir van.cukrų.
Pasiruošiame SIRUPUI virti:
Puodą geriau imti storu dugnu. Į puodą berti 470 g cukraus,1 v.š. agar agarą. Pamaišyti ir užpilti šalto 125 ml vandens. Leisti išbrinkti 10 - 20 min.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

 Imti 1 pakelį želę ir užpilti karštu 100 ml virintu vandeniu. Pamaišyti, kad ištirptų žele. Aš turėjau didijį pakelį kur turinys tirpinamas 500 ml vandens. Jame buvo 77 g , tuomet dalinau pusiau - 39 g ir užpyliau 100 ml karšto vandens.



Praėjus 10- 20 min.(išbrinkus agarui) dėti puodą ant ugnies.Vis pamaišant leisti užvirti  ir , kai tik 1 min pavirs - jungiame mikserį ir pradedame plakti baltymus pačiu greičiausiu greičiu. 
Sirupas turi virti 5 min. ant mažos ugnies. Sirupą reikia pastoviai maišyti,kad nepritrauktų prie dugno. Praėjus 5 min. sirupą nuimti nuo ugnies ir maža srovele pilti į plakamus baltymus. Supilti ištirpintą želę. Supylus želę toliau plakti 5 min.  , tiksliai -minučių tikslumu daryti.

Išplaktą masę dėti į konditerinį maišą ir išspausti  kauburėlius ant kepimo popieriaus. Apibarstote cukraus pudra.Barstyti reikia iš karto nes vėliau nekimba pudra.Palikti  kambario temperatūroje džiūti. Rašo , kad palikti džiūti parai arba nebent nakčiai. 

Aš, jau po dviejų valandų suklijavau puseles ir ragavau pirmuosius zefyriukus. Kuo ilgiau stovi ,tuo jie daugiau sutvirtėja, sustangrėja, pasidengia plona plutele. Puselės jungiamos po dvi . Jų pagrindas yra lipnus todėl jos lengvai susiklijuoja tarpusavyje.



Agar agar - iš jūros dumblių išgaunamas standiklis. Jį galima virti ir pradeda jau kietėti prie+40 temp., o būdamas kambario temp. niekada nesuskystėja.Todėl čia ir  reikia viską greitai daryti ,kad nesukietėtų antraip , pasidarysite ne zefyriukų, o vieną didelį zefyrą.
Agar agar yra pirkti prekybos centruose.

Skanaus!





No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...