Thursday 3 December 2015

BUROKĖLIŲ PYRAGAS

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Šitoj nuotraukoje pyragas aplietas šokoladiniu veidrodiniu ganašu.
Nė karto nebuvau pagalvojusi,kad galima iš burokėlių išsikepti pyragą.Kai tik pamačiau Nigel Slaterio kulinarinėje laidoje šį pyragą tuoj puoliau ieškoti internete recepto.Na ir tikrai,jau keletą metų šis burokinis pyragas trainiojasi kulinarinuiose tinklaraštininkų receptuose.Dukros veidas persikreipė į antrą pusę kai pamatė ką aš nutariau kepti.O dabar tik kepk ir kepk, ir kas paragauja ,tik spėk rašyti receptą.
Gardus,drėgnas,purus,šokoladinis, bet ir ne per saldus.
Receptų internete begalės,bet aš išbandžiau šitą ir visada kepu tik pagal šį receptą.
Receptas:

300 g virtų nuvalytų burokėlių 
100 g juodojo šokolado
3 - 4 kiaušiniai
200 g cukraus 
1 a.š. vanilininio cukraus (aš dedu vanilės pastos)
200 g sviesto
30 g kakavos(~3 v.š.)
1 a.š.tirpios kavos
40 ml karšto virinto vandens
200 g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
Įjungiate orkaitę prie 170 laips.temperatūros.
Burokėlius gerai nuplaukite , stenkitės kuo mažiau apipjaustinėti - kuo daugiau pažeisite tuo daugiau raudonumo išbėgs iš jų. Kad virdami burokėliai mažiau prarastų spalvos - pasaldinkite vandenį ( 1 litrui vandens - 0,5 a.š.cukraus).Virkite kol suminkštės.

Išvirus nulupate , sutarkuojate smulkia tarka, ar sutrinate blenderiu. Kaimynė tarkavo burokine tarka, irgi patiko.
Šokoladą ištirpdote vandens garų vonelėje.

Tirpią kavą užpilate karštu virintu vandeniu ir užpilate ant ištirpinto šokolado.Tirpinant šokoladą jeigu jis pasidaro į tešlos gniutulą neišsigąskite - užpylus karšta kava ir gerai pamaišius atkursite šokolado elastingumą bei vientisumą. Šokoladas kaprizingas, norint daryti kokius nors šokoladinius papuošimus, geriau daugiau pasidomėkite , kaip su juo teisingai elgtis.














Baltymus atskirti nuo trynių.
Baltymus išplakti iki standžių putų.

Šokoladą sumaišyti su burokėlių mase.


Sviestą išsukti su cukrumi iki purumo ir palaipsniui po vieną dėti trynius. Nepamirškite įberti žiupsnelį druskos. Gerai išplakti.Tuomet sudedėti burokelių ir šokolado masę. Pamaišyti.

Atskiram dubenyje sumaišote miltus, kepimo miltelius, kakavą-būtų gerai dar, kad išsijotumėte.

Toliau maišant sviesto,cukraus , burokėlių masę, po nedaug , suberiate sausus produktus (miltus ,kep.miltelius ir kakavą). Išmaišote.
Įmaišote išplaktus baltymus - maišote ne mikseriu, o su šaukštu ar mentele.
Imate apvalią su išimamu dugnu 20- 22 skersmens formą. Dugną iškloti kep. popieriumi.
Tešlą pilate į formą, pašaunate į orkaitę ir kepate 40 min. Pyrago neperkepkite. Pyrago šonai sutvirtėja, o viduriukas lieka vos vos nestabilus.
Atvėsus pyragui aš jį dar aplieju šokolado glaistu, nes apibarščius kakavos milteliais man jis atrodo nedabaigtas - ir skoniu ir išvaizda. O gražiai papuošus galite panaudoti vietoj torto.

Šokoladinio ganašo pagaminimo variantų yra begalės. Vienas iš jų:

100 g cukraus
2 v. š. kakavos
4 v.š. pieno
4 v.š. vandens
30 g sviesto
30 g šokolado
1 v. š. konjako
vanilininio cukraus





Sumaišote cukrų, kakavą. Supilate pieną, vandenį.Gerai išmaišote. Statyti ant ugnies ir kaitinti iki užvirimo.Nukelti nuo ugnies sudėti sviestą ir gerai gerai išsukti su šaukštu tuomet suberti pasmulkintą šokoladą ir vėl gerai sukti kol ištirps šokoladas.Įpilti konjako- jis suteikia glajui blizgesio.Tuomet sukti kol pradės vėsti ir tištėti glajus.Sukau apie 10 min. Gaunasi toks tąsus,vientisas,  tirštas glajus.
 


Glajų tepti ant atvėsusio pyrago.
Pyragą  valgykite tik kitą dieną - ir pyragas susistovi ir glajus gerai sustingsta.

Skanaus!

P.S. Būtinai imkite formą tokio dydžio kokią nurodžiau. Iškepus didesnėje formoje jis atrodo plokščias, kaip kugelis. 










2 comments:

  1. Nu ziauriai skanus negaliu patiketi kad is burokeliu galima toki skanesta isgauti

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...