Tuesday 20 January 2015

SILKYNĖ

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Šitą "šmakalą" išmokau gaminti iš savo vyro.Taip taip ,nesijuokite tai ne mūsų išgalvotas patiekalas.Jis yra senoviškas žemaičių valgis.Kai pirmą kartą man vyras padarė šį patiekalą pagalvojau:na ir kokį marmalą dabar valgysiu.Patikėkit,kartą paragavę tikrai norėsite vėl ir vėl.Kartą, kai pirkome silkę papasakojom pardavėjai ką iš jos žadame daryti,tai mačiau,kad pardavėja seilę rijo vien iš pasakojimo.
Tad įdėmiai klausykite.
Sūdytą silkę su galva,neskrostą suvynioti į kepimui tinkamą popierių.Nebijokite,kad su žarnom, juk žiobrį irgi sūdo su žarnokais.Suvyniokite į du sluoksnius, nes jei bus per plonai greit sudegs.

 Čia matysite, kad kepiau iš file.Nepatiko šis būdas - silkė gavosi nearomatinga, kažko trūko.Suvyniotą silkę dedame ant žarijų arba įkišti į žarijas,tada nereiks apversti į kitą pusę.Kepti kol popierius visiškai pajuosta.

Turėti dubenį su vandeniu.Kai išimsite iš žarijų tuoj dėkite su visais nuodeguoliais į vandenį.Labai gražiai viskas nusiplauna, tik atsargiai plaukite ,kad nepasileistų mėsa.Nuplovus silkę nusausiname popieriniu rankšluoščiu, jei kepate šašlykinėje dėkite dar ant grotelių ir šiek tiek apdžiovinkite.
Atsargiai mėsą nuimkite nuo kaulų, išrinkite plonus ašakų plaukelius,sutrupinkite ar supjaustykite ir dėkite į didesnį dubenį.




Ant paruoštos silkės gabalėlių pilame kefyrą ar rūgpienį( kiekį skyščių pasireguliuosite pagal save),pabarstome pipirais,krapais, įpjaustome šviežaus agurko,įberiame pjaustytų svogūnų laiškų.Jei neturėsite žalumynų, galite ir nedėti, bet man skaniau su agurkėliais ,svogūnais.Galite įtarkuoti virto burokėlio ir skonis bus naujas ir spalva graži.Tada galima vadinti ir silkėbarščiais.
Patiekti su karštomis, su lupenomis virtomis bulvėmis.
Kepant ant žarijų silkė pasidaro sūresnė ir įgauna kaip rūkytos,džiovintos skonį.
Tiktai nesiraukykite - tikrai skanus patiekalas.Galėsite pavaišinti draugus(vietoj šašlykiukų),tiek atostogaujant gamtoje.Būsite - orginalus.

Skanaus!

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...