Tuesday 20 March 2018

RAUGINTI KOPŪSTAI SU MOLIŪGAIS IR APELSINAIS


Gal ,kažkiek, neįprastas derinukas - kopūstai , moliūgai ir apelsinai. Galima kartais nusižengti senoms tradicijoms :)- nuklysti iš kelio dėl takelio. Pripažinkime, kad rauginti kopūstai skanūs vieną mėnesį, vėliau pasidaro tokie rūgštūs...brrr tai kam valgyti actą jeigu galima karts nuo karto pasiraugti šviežių.
Moliūgą naudojau sviestinį, savo forma primena kriaušę.Labai patinka šie moliūgai- kieti, kvapnūs, kepant netįžta.


Receptas:
2 kg baltagūžis kopūstas 
300 - 500 g g sviestinis moliūgas 
1 apelsinas
2 česnako skiltelės

Marinatas:
500 ml vandens
1 v.š. druskos
1v.š.cukraus
Kopūstą pjaustyti pjaustykle, peiliu.Yra dar toks specialus peilis jiems pjaustyti, bet būkit labai atsargūs su juo.
Moliūgo žievelę nuskusti ar nupjauti peiliu, sutarkuoti šiaudeliais. Tarkavau smulkiais šiaudeliais.
Česnako skilteles supjaustykite į 4 dalis,labai susmulkinti nereikia.Apelsiną nuplaukite sodos tirpalu, nutarkuoti viršutinę žievelės sluoksnį,minkštimą smulkiai supjaustyti arba susmulkinti blenderiu(nepamirškite išimti sėklas).Kartą dėjau  su balta žievele sublenderuotą apelsiną, tai jautėsi kartumas. Viską kartu sumaišykite ir rankomis lengvai pamaigykite.
Kopūstus sudėkite į pasirinktą indą, gerai suspauskite, užpilkite karštu marinatu, uždėti lėkštute ir paslėgti.Jei dėsite į stiklainį- nepridėkite iki viršaus, palikite 2-3 cm laisvos vietos. Rūgstant kopūstams rasalas kyla į višų,gali pradėti bėgti per kraštus todėl stiklainį įstatykite į gilesnį dubenį.

Rūgimo metu kopūstus pabadykite medine lazdele.Rūgimo laikas priklauso nuo patalpos temperatūros( nuo 2 iki 4d.)Mano kopūstai buvo skanūs po dviejų dienų.


Išrūgusius kopūstus sudėkite į švarius stiklainėlius ir dėkite į šaldytuvą.

Jeigu norite kopūstus valgyti po keletos valandų - užpilkite tokiu marinatu:

1l vandens
100 g cukraus
2a.š.druskos
8 v.š.6 proc. acto
50 ml aliejaus
Į puodą supilate vandenį,suberiate druską, cukrų ir užvirinate.Marinatą atvėsinkite.
Pagal duotą receptą paruošiate kopūstus su moliūgais ir apelsinais, juos sudedate į rauginimo indą , gerai paspaudžiate, supilate aliejų ir actą ir atvėsusį marinatą.Paslegiate ir paliekate pastovėti 12 val.
Kopūstus sudedate į stiklainėlius , užsukate dangteliais ir dedate į šaldytuvą. 

P.S.dažnai žmonės mėgsta sakyti nelietuvišką žodį- šečkavoti( plonais šiaudeliais pjaustyti) kopūstus.
Skanaus! 

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...