Saturday 21 January 2017

TRAPIOS TEŠLOS SAUSAINIAI"Bobbes"


Kepinys - iš susuktos trapios tešlos su įdaru iš riešutų, marcipano, ar džiovintų vaisių.Gali būt padengti trupiniais ar apibarstyti cukraus pudra.
Tai senas vokiškas receptas ir jį galite rasti labai senose kulinarijos knygose. Radau internete šio kepinio įvairių variacijų.Gal kiekvienas regionas turi savus receptus,negaliu pasakyti, bet šis receptas yra orginalus Pfalciškas (Pietų Vokietija). Ką reiškia šis žodis "bobbes"? Pietų Vokietijoj prie Maino ,tikrai žinau , kad reiškia berniukas,o kitoj Vokietijos daly - užpakaliukai. Kiek ten tarmių yra ,plaukai pasistoja kai jie pradeda tarpusavyje kalbėti, dažnai vokietis su vokiečiu nesusikalba. Pv.,negražus oras verčiasi -keine schone wetter, o man pasako:kė šė wetter.
Kai nuvažiuoju į Vokietiją ar Angliją tuoj bėgu į blusų turgų knygų prisipirkti.Patinka man senos knygos, ir kainuoja ne brangiai.
Šiuos sausainius kepiau penkis kartus ,todėl yra gerai "nuštiliuotas".Tik nesuprantu kam tiek daug kepimo miltelių. pirmą kartą kepiau pagal receptą ,tai jautėsi labai kep.milteliai.

Tešla:
300 g kvietinių miltų
3 a.š.kepimo miltelių( dėjau 1 arb.šaukštelį,kai dėjau 3 a.š.labai jautėsi kep.milteliai)
1 kiaušinio trynys
2 v.š grietinės(su kaupeliu).Dėjau Dvaro 40 proc.
75 g cukraus pudros (cukrų šiek tiek pamaliau kavos malūnėliu)
1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1 pakelis vanilininio cukraus(van.cukraus geriau išvis nenaudokite kulinarijoj, jis yra nuodingas.Naudokite natūralias medžg.)
75 g sviesto ar margarino (nei per šalto, nei per minkšto).Kol pasidarysite įdarą spės šiek tiek atsileisti.
4-5 v.š.šalto vandens(čia jau pridėjau nuo savęs,kad viskas suliptų į vieną kamuolį.)

Įdaras:
50 g cukraus
1a.š.su kaupu kakavos
3 lašai migdolų esencijos
1kiaušinio baltymas
75 g riešutų(galima pamaišyti migdolų,lazdynų,kokoso riešutų)
2 v.š.vandens (išvis nepilkite nes gausis per skysta.Užtenka vien baltymo)

Glajus:
100 g cukraus pudros
2 v.š.karštos aviečių sultys.(Netepiau ,ir be jo buvo skanu.)

Pirmiausia pasidarykite įdarą.Riešutus sumalti iki trupinėlių,nesumalkite iki miltų.Viską sudedat į vieną dubenėlį ir šaukštu gerai išmaišote,gaunasi kieta košelė.Tik nepilkite vandens,nes pjaustant įdaras trykšta per šonus,užtenka ir baltymo.

Tešlos paruošimas.Miltus su kep. milteliais išsijoti per sietą.Sviestą sutarkuoti burokine tarka,vis pabarstant miltais.Miltus su sviestu ištrinti tarp pirštų.Suberti cukraus pudrą,įberti žiupsnelį druskos,įdėti trynį,įpilti 2 šaukštus šalto vandens.Šaukštu gerai ištrinti, jei reikia dar įpilat vandens. Rankomis kelis kartus paminkote ir suformuojate kamuolį .Nereikia dėti į šaldytuvą.Iškart iškočiuojate 20 cm pločio ir 50 cm ilgio lakštą, ištepate įdaru.Kai tepate įdarą nebijokite mentele paspausti ,įdaras turi tarsi susikijuoti su tešla. Apie 1 cm tešlos krašto palikite neužteptą, kad geriau suliptų tešla.Susukate į ilgą dešrą.




Supjaustote trikampėliais, trikampėlio platusis kraštas 5 cm, jei didesniais pjaustysite bus negražūs.Pjaustant stenkitės peilį ne spausti , o pjauti. Prieš kiekvieną pjovimą peilį geriau nuvalyti, nes susitepa įdaru. Spaudžiant prasižioja kraštai.Viršaus nereikia niekuo tepti.

Kepimo skardą pabarstykite miltais, ar išklokite kep.popieriumi, ar kep.kilimėliu.
Kepti iš anksto įkaitintoje orkaitėje 210-220 C.Pas mane tiksliai nenusistato ,tai kažkur buvo 210 C. Kepiau 10min. kolgražiai parusvėjo.
Cukraus glajumi netepiau man ir taip buvo skanūs.Gavosi 24 pyragėliai.

P.S.Turint virt.kombainą tešlą paruošit be vargo.Viską sudėsit į kombainą  ir keliais pasukimais turėsite paruoštą tešlą.
Skanaus!


No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...