Friday 27 January 2017

FILO TEŠLA


Nusižiūrėjau receptą"Galaktoboureko pyragas"- graikiškas pyragas su plikytu kremu. Norint jį išsikepti reikia Filo tešlos.O kur jos gauti ir kiek kainuoja niekada nesidomėjau.Na jeigu kas ją sugalvojo ir gamina tai kodėl aš negaliu jos pasidaryti.Kažkada esu ją dariusi,pamenu -kočiojau kočiojau,tampiau kol gavosi kieta kaip blėka.Kai pamačiau ,kad galima pasidaryti su makaronų mašinėle,supratau, kad viskas pavyks.Cha,drakonas nugalėtas,šlovė man:)Pirmas blynas ne koks gavos , bet kiti lakštai kaip nulieti.Tam procesui reikalinga makaronų mašinėlė. Na, jeigu kas turite kantrybės ,gal, pabandykite rankomis pakočioti. Manau verta turėti tokią"mašinikę"namuose,
Filo tešla per makaronų mašinėlę.
600 g kvietinių miltų
1 a.š.baltojo vyno acto
1 a.š.alyvuogių aliejaus
15 ml citrinų sulčių
300 ml karšto vandens(70 laips.)
miltų pabarstymui

Į mikserio indą suberiate miltus,miltus maišant supilate actą, aliejų, citrinų sultis ir maža srovele supilate vandenį(galite išmaišyti ir rankomis).Šiek tiek pamaišius,tešlą verčiate ant stalo ir minkote rankomis 10 min., kol tešla tampa elastinga.Tešla turi būti kietoka, bet elastinga.Suvyniojate į maistinę plėvelę ir dedate 2 val. į šaldytuvą, kad tešla subręstų.Subrendusi tešla atrodo šiek tiek pakilusi ir minkštesnė.
Tešlą dalinate į 10 lygių dalių.Galite gabalėlius padailinti,padaryti kaip pievagrybio galvutes.


Gabalėlį tešlos pabarstote miltais,šiek tiek kočėlu pakočiojate(juk kamuoliuko neprakišite )ir pradedate per mašiną kočioti.Kočioti pradedate nuo žemiausios padėties- toje padėtyje kočiojate tešlą kelis kartus,kitose- po vieną kartą .Prieš kiekvieną kočiojimą tešlą pabarstyti miltais.
Iš vienos dalies(vieno rutuliuko) iškočiavau 1,50 cmilgio ir 10 cm pločio juostą.
Sukarpiau trumpesnėmis juostomis ir susukau į kep.popierių.Reikia supakuoti labai sandariai,reikėtų dar suvynioti į maistinę plėvelę(jeigu laikysite šadytuve).


Rašo,kad tešlą šaldytuve galima laikyti 10 dienų, o šaldiklyje 3 mėn.(ją galima ir užšaldyti).
Filo tešla greit džiūsta, išpakavę ją visada reikia pridengti drėgnu audiniu.
Tešla,iš tikrųjų,gavosi plona plona,kaip popieriaus lapas.
Parašiau ką žinojau,o Jūs ,kad dar aiškiau būtų,pasižiūrėkite video :čia
Sėkmės!

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...