Monday 10 August 2015

TARTE TATIN- APVERSTAS OBUOLIŲ PYRAGAS

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Dievas sukūrė Adomą,įkvėpė gyvybės.Neužilgo,kad jam nebūtų liūdna sukūrė ir Ievutę.Abudu gražūs , jauni Dievo sukurti.Sukūrė sveikus, vaisingus, bet neleido nusidėti- valgyti obuolių nuo pažinimo medžio.Taip ir būtų gyvenę amžiną, nemirtingą gyvenimą, jei ne tas klastingasis nevidonas žaltys.Ievutė paklaususi ir pasitikejusi žalčiu , nuskynė nuo uždrausto medžio patį gražiausią, patį sultingiausią obuolį ir įteikė Adomui.Taip abu puolė į nuodėmę.Patiko obuolio skonis,valgė ir mėgavosi, vėliau buvo nuraškytas  visas medis,o gal  kepė net ir obuolių pyragus.Kepė ir prancūzė Stefani Tatin  ir labai didžiavosi savo obuolių pyragu.Kartą per žioplumą į kepimo indą sudėjo obuolius ir tik tuomet suprato, kad po apačia pamiršo įtiesti tešlą.Greit susgribo,nėra laiko iš naujo pradėti,viešbučio lankytojai laukia,tešlą uždėjo ant obuolių viršaus,pašovė į krosnį.Iškepus pyragui, apvertė ant lėkštės ir dar karštą pateikė lankytojams.Visi liko apžavėti.Šis ,,nepasisekęs,,kepinys "Tarte Tatin" paplito po visą pasaulį.
Pripažinkim sau,kad obuoliai ištiesų yra dieviško skonio- ar pyragus keptumėm ,ar vienus valgytumeme, niekas jiems neatsispiria.
Seniai kėsinaus išsikepti šį pyragą , bet vis susilaikydavau, nes neturėjau keptuvės su nuimama rankena.Bet ,kai kažko nori visada galima atrasti išeitį.
Įjungiame orkaitę ties 180 C.
Pirmiausia imame formą 26 cm skersmens su išimamu dugnu. Atsikerpame kepimo popieriaus ,sušlapiname vandenyje ,suspaude rankoje nugręžiame, papurtome ir įtiesiame į formą.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Nusilupame 7 obuolius, pjauname pusiau, išimame sėklas.









Įkaitiname keptuvę ,beriame 2 v.š. cukraus (aš ėmiau rudą cukrų), 2 v.š. sviesto. Pamaišome, skystis pradeda virti, darosi karamelė staiga sudedame obuolius ir verdame kartu su sirupu, apibarstome cinamonu.Jei labai jau sutirštėjo sirupas įpilkite lašelį ,kokį 1 v.š.vandens.Obuolius apverskite ir žiūrėkite, kad neperkeptų.Dėjau kietus alyvinius obuolius, todėl tik šiek tiek apkepė, bijojau kad neiištižtų, tuoj nuėmiau nuo ugnies.
Į formos dugną išdėliojau obuolius ,į tarpelius tarp obuolių įpjausčiau obuolio gabalėlių, į obuolių esančias skylutes įdėjau po slyvą, paskutinį kartą dėjau džiovintų juodųjų serbentų. Galima įdėti ir tamsių razinų. Supilame ant obuolių iš keptuvės visą sirupą.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Ant viršaus išdėliojame šitą tešlą: 
Tešla:

2 kiaušiniai
100 g cukraus
50 g sviesto tirpinto
100 g grietinės
170 g miltų
1 a.š.kep. miltelių

Mikseriu išplakame kiaušinius su cukrumi, masė turi pašviesėti. Tuomet sudedame grietinę, ištirpintą  pravėsusį sviestą. Suberiame miltus išsijotus su kepimo milteliais. Išmaišome , kad neliktų sausų miltų. Kaip jau rašiau, paruoštą tešlą išdėlioti ant obuolių viršaus, išlyginame.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Kepame  25 min. Iškepus leidžiu keletą minučių pravėsti formoje, tuomet nuimu formos kraštus, uždedu lėkštę ir apverčiu pyragą, nuimu popierų.




Patiekti karštą su ledais , ar valgyti šaltą.

Matosi , kaip pyragas garuoja.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Kepa ir su kitokiais vaisiais , ir dengia kitokiomis tešlomis.  Aš dar nebandžiau , bet manau , kad galima improvizuoti iki nukritimo, svarbiausia yra idėja.

Skanaus!

No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...