Wednesday, 30 September 2015

OBUOLIŲ PYRAGAS


Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Iškart prie recepto ir nėr kada čia pliurpalioti.Pyragas fainas -lengvai pagaminamas,paprastas,toks purus su rūgštele.Obuolius būtinai imkite rūgščiasaldžius pv, Bogatyr,Auksis ,o geriausiai tai Antaninis.Antaniniams obuoliams nėra lygių: iš jų ir košės skanios, ir obuolių sūriai,ir džiovinti ,ir sidras.Tai va,tik iš jų išsikepsite skanų, kvapnų obuolių pyragą.Ir dar viena svarbi priežastis,kad šiuos obuolius ar pyragus kepant - obuoliai nesukrenta,nesutęžta.
Kepant obuolių pyragus dažniausiai gardiname cinamonu,imbieru...Šitam pyragui tikrai nereikia jų,užtenka citrinos žievelės.


Receptas:
125 g  sviesto (kambario temperatūros)
125 g cukraus
2 dideli arba 3 mažesni kiaušiniai
žiupsnis druskos (jos nepamirškite niekada,nors ir nėra parašyta recepte)
pusės citrinos žievelės arba 4 lašeliai citrinos  kvapų
200 g kviet.miltų
2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
1 - 4 v. šaukšto pieno (neturėjau tai įdėjau natūralaus jogurto 2v.š.)
3-4 dideli obuoliai (kiekis priklausys nuo obuolių dydžio)

Įsijungiate orkaitę ties 190 C temp.

Pasiruošiate obuolius - nulupate, supjaustote į 4 dalis, jei mažesni galite pjauti tik per pusę. Aštriu peiliu darote lygias įpjovas (nepilnai supjaustyti riekelėmis). Panašiai, kaip svogūną pradedate pjaustyti.Gaunasi vėduoklė.

Jeigu ir susipjaustys atskirai riekelėmis nieko tokio,svarbu spaudžiant į tešlą, kad jos būtų glaudžiai kartu vienoj krūvoj. Mano obuoliai nejuodavo,todėl nepyliau jokios rūgštelės ant jų.
Sviestą išsukate su cukrumi iki purumo, po vieną įmušate kiaušinius, po kiekvieno išsukate. Įberiate druskos, citrinos žievelės ar kvapų.
Miltus sumaišote su kepimo milteliais. Išsijojate.
Miltų mišinį suberiate į sviesto ir kiaušinio mišinį, išmaišote. Priminsiu: su kepimo milteliais tešlos ilgai nemaišykite, antraip turėsite kietą pyragą. Pamaišot pamaišot, nebesimato sausų miltų ir baigta.
Kad tešla gautųsi ne per kieta - įpilkite pieno.Tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos. Nesupilkite viso pieno iškarto. Įpilate šaukštą pasukate lengvai,tada antrą šaukštą ir žiūrite - reikia pieno dar ar ne. Jei neturite pieno, pilkite kefyro ar kokio jogurto.
Imate apvalią 24 cm skersmens su išimamu dugnu formą, dugną išklojate kepimo popieriumi. Šonų neriebalinkite. Biskvitiniams pyragams nereikia riebalinti šonų, nes neleidžia gražiai pyragui iškilti..
Obuolius sudėliojate ant pyrago viršaus, įspaudžiate į tešlą. Recepte nebuvo parašyta, bet aš  obuolius aptepiau abrikosų uogiene.
Kepate įkaitintoje orkaitėje 30- 40 min. Ar iškepęs pyragas, tikrinate mediniu pagaliuku. Jei sausas - traukiate lauk.
Atvėsus pyragui apibarstote cukraus pudra.

Skanaus!

Šaltinis: Leckere Fruchte- in kostlichen Gerichten aus dem Alten Land.


No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...