Tuesday 4 November 2014

MIELINĖ PYNĖ "CHALA"




Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Šis receptas yra iš žydų virtuvės.
Mano uošvis yra tarnavęs žydų šeimoje ir jis pasakojo, kad kiekvieną penktadienio vakarą jam šeimininkė įduodavo namo parsinešti šabo pyrago. Pasirodo, kad šabas(šabatas) yra šeštadienis t.y. jų šventadienis.Tą dieną jiems negalima nieko dirbti, netgi duonos pjauti.Taigi,sugalvojo išsikepti pyragą kurį galėtų atsilaužti.Aš juokiuosi ,jei negalima eiti pro duris, lipame pro langą. Visur galima rasti sprendimą.
Šis pyragas tikrai skanus, minkštas ir lengvai pagaminamas.Ypač man patinka supinti pynę ir stebėti kaip jinai kyla. Bekildama tešla užglaisto visus trūkumus ir pasidaro gražus kūrinys.
Bemaišydama tešlą prisiminiau ,kad turiu moliūgo tyrės( liko nuo moliūginio pyrago).Paėmiau 1/3 išmaišytos tešlos, pridėjau nepilną stiklinę moliūgo tyrės,miltų ir dadėjau labai mažai (ant a.šaukštuko galo) ištirpintų mielių.Gerai išminkiau.Taip pasidariau dviejų spalvų tešlos. Abi tešlas dėjau į atskirus indus ,pridengiau rankšluoščiu ir padėjau į šiltą vietą, kad pakiltų. Mano pynė gavosi spalvinga su lietuvišku akcentu.
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.











 Bet Jums rašau orginalų receptą:

475 g miltų
2arb.šaukšteliai sausų mielių
60 ml šilto vandens
3 kiaušiniai
žiupsnis druskos
55 g alyvuogių aliejaus (aš dėjau tirpinto sviesto)
85 g minkšto medaus (jei kietas pašildyti vandens vonelėje)

Mažam dubenėlyje dedate  mieles, žiupsnį cukraus pamaišote ir ant viršaus užbarstote miltų. Mielių mišinį pridengiate audeklu ir padedate šiltai,  kad pakiltų.
Į kitą dubenį dedate kiaušinius, medų, aliejų,druską gerai išmaišote.Po to, sudedate pakilusias mieles, miltus.Viską gerai išmaišote ir minkote apie 3-5 min. Aš visada maišau mikseriu. Išmaišytą tešlą dedate šiltai ,pridengiate rankšluoščiu ir dedate šiltai, kad pakiltų apie 2 val. Iškilus tešlai ,padalinate į 6 dalis. Iš kiekvieno gabaliuko su rankomis iškočiojate virves, apie 2 cm storio.Supinate kasą. Skardą pabarstote miltais arba įtiesiate kepimo popierių į ją dedate pynę ir vėl statote šiltai, kad pakiltų.Orkaitę įkaitinate 20 min. prieš kepimą 180 C temp. Kai pynė pakils ją patepate kiaušinio, druskos ir cukraus  mišiniu. Pabarstote sezamo ar aguonų sėklomis. Kepate apie 25-30 min.
Galite pasiskaityti dar vieną receptą challah :čia
Vaizdinė pynimo schema:
Visas šešias virveles sulipdote gale, užkeliant vieną ant kitos ir gerai suspaudžiate į vieną krūvą.
Pradedate  pinti nuo dešinės pusės. Dešinę laikysim tiesiai prieš save, kaip matot paveiksliuką.


Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.


Galite pasižiūrėti vaizdinės medžiagos :čia


Skanaus!


šaltinis:čia



















2 comments:

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...