Thursday 20 November 2014

KEPTI AVINŽIRNIAI

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.
Jūs tikriausiai jau ieškote Kalėdinių receptų, o aš dar dėl žirnių "kvaršinu" galvas. Bet jų,taipogi  neblogai pakramsnojus ir per kūčias.O kokios kūčios pas lietuvius, kaip pas "karalių pietūs":silkės riebiausios,karpiai išsipūtę, o mišrainių - viena už kitą mandresnė.
Pasidarykit cibulynės,prisivirkit bulvių su kanapėm, avinžirnių.Nuo tokios vakarienės protai prašviesės ir liks daugiau laiko su namiškiais pasėdėti.
Geriau aš Jums apie avinžirnius papasakosiu.
Rašo,kad tai archaiška kultūra, auginta ir lietuvos kaimuose. Nesigilinsiu į jų kilmę,bet kad ankščiau lietuvoje žmonės valgydavo daug ankštinių daržovių, tai tikra tiesa. Ankštiniai - didelis baltymų šaltinis,o avinžirniuose - tiek kiek ir jautienoje ar kiaulienoje.

Receptas:

350 g avinžirnių arba 1 skardinė konservuotų
1/2 arb.šaukštelio aitriosios paprikos
1 a.šaukštelis druskos
1/2 a.šaukštelio maltų gvazdikėlių
2 a.šaukšteliai šviežiai trinto imbiero
2 a.šaukšteliai cinamono
1/2 a.šaukštelio kario miltelių
1/4 puodelio aliejaus
1 a.šaukštelis maltų kvep.pipirų

Avinžirnius iš vakaro užpilam šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti.Jei naudojate konservuotus- nukošiame.
Orkaitę įkaitiname iki 200 C.
Verdame nesūdytame vandenyje, kol taps minkšti, bet nesukritę. Nukošiame ir dubenyje sumaišome su prieskoniais ir aliejumi.
Skardą išklojame kepimo popieriumi, vienu sluoksniu paskleidžiame avinžirnius ir kepame apie 25 min., kol jie tampa traškūs išorėje ir šiek tiek minkšti viduje. Kepant vis pamaišome . Tik neperkepkit. Labiau paskrudintus bus sunkiau kramtyti.
Prieskonius dėkite pagal savo skonį, kaip mėgstate: aštriau,saldžiau(maišykite su medumi ir kvapn. prieskoniais).

dar vienas receptas,kaip skrudinti keptuvėje:

1 stiklinė avinžirnių
1 valg.šaukštas aliejaus
priekoniai:cinamono lazdelė,pipirai
druska
žiupsnis grūstos kalendros

Taipogi reikia išvirti. Italai verdant į vandenį įberia sodos,o indai - arbatos pakelį.
Keptuvėje įkaitiname aliejų. Įdedame cinamono lazdele ir pakepiname šiek tiek, kad sustiprėtų kvapas. Suberiame grūstą kalendrą, nuvarvintus avinžirnius ir skrudiname, retsykiais pamaišydami. Į pabaigą užberiame druskos ir juodųjų pipirų.
Galima vienus kramsnoti, galima dėti į įvairias daržovių salotas.

Skanaus!

Šaltinis:čia

2 comments:

  1. Sveiki, mane labai sudomino tas faktas, kad kai avinžirniai verdami, indai deda arbatos pokelį. Norėčiau pabandyti, tačiau kyla klausimas kokią arbatą rinktis, kad nepermuštų pačių avinžirnių skonio.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manau, tiks bet kuri arbata iš pokelio - jos nėra labai intensyvaus skonio. Va, o arbatžolių jau vengčiau dėti, ypač kokių Pu-erh, nes valgyti būtų neįmanoma.

      Delete

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...