Monday 25 August 2014

CITRININIS KEKSAS

Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.


Keksai pradėjo užimti pagarbią vietą mano receptų sąraše. Aksčiau, retai kepdavau keksus. Kai dažniau prisilieti prie kulinarijos, pradedi perprasti jos gudrybes , tad ir kepiniai gaunasi tobulesni ir norisi jų dažniau išsikepti. Šis citrininis keksas gavosi tobulas- minkštas, purus, lengvas ir maloniai drėgnas su lengva rūgštele.

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

Reikės:
Miltų- 200gr.
Kep.miltelių- 2arb.šaukšteliai
Druskos- žiupsnis
Natūralaus jogurto- 120 ml.
Cukraus- 150gr.
Kiaušiniai- 3 dideli
Aliejus- 120 ml.(neutralaus skonio)
Citrinos žievelė- 1 citrinos(2a.š.)

Sirupui:
Cukrus- kristalinio 60gr.
Citrinos sultys- 1 citrinos(60ml.)
Sirupą pasidarykite, tik prieš laistymą.Neištirpsta cukrus, laistant palieka  cukraus kristaliukai ant kekso.Laistykite tol, kol visa sirupą sulaistysite.
Galite ir su cukraus pudra,tada gaunasi baltas glajus. 

Sviesto ir miltų -patepti ir pabarstyti formai

Kiaušinius, cukrų, druską gerai išplakti iki purios masės. Po to sudėti jogurtą, supilti aliejų .Sudedame tarkuotos citrinos žievelės.
Miltus, kepimo miltelius išsijuojame, kad miltai gautų daugiau oro ir vienodai pasiskirstytų kepimo milteliai. Sausą mišinį beriate į šlapią tešlą. Maišote ir vos, tik nebematysite sausų miltų, nustojate maišyti. PERSISTENGUS maišyti, "išleisite" orą iš miltų , kepinys bus kietas. Tešla turi būti vidutinio tirštumo. Ji turi lėtai išslysti ir nukristi nuo šaukšto. Supilti į paruoštą kepimo formą. Aš kepiau silikonineje formoje, tai nieko netepiau ir nebarsčiau.
Kepti 30-40 min., arba kol iškepa. Patikrinti mediniu pagaliuku-jei sausas, neaplipęs tešla, tai iškepęs. Įdėjus tešlą į orkaitę, 30 min. nereikia jos atidaryti, nes, šaltesnio oro veikiama, tešla gali sukristi. Stebėti galite per orkaitės durelių stiklą. Kiekviena orkaitė turi savo "charakterį", todėl nereikia pasikliauti recepte nurodytu laiku. Perkepes keksas bus sausas.
Iškepusį keksą netraukite iškart iš orkaitės. Išjungę orkaitę, palikti šiek tiek pravertas dureles ir leisti keksui apie 10 min. atvėsti. Po to, išimti keksą iš formos, dėti ant grotelių ir leisti visiškai atvėsti.Atvėsus, sulaistykite citrinos sirupą.
Kepimo formas galite pasirinkti įvairias:



Skanaus!



1 comment:

  1. Labai idomi izanga. O ir keksas toks skanus atrodo, net jauciu seiles kaupiasi beziurint

    ReplyDelete

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...