Monday 1 April 2019

MARGAS KEKSAS/ EN: Colorful muffin


LT  Iš išorės atrodo eilinis keksas, o kai atveri jo širdį ir pamatai išraitytus vingius - užsihipnotizuoji ir nepajunti kaip jis  įšoka į tavo burnytę :) Purus, lengvas, vos vos juntamas drėgnumas.Manau, gražiai papuošus,  labai tiktų velykų stalui.

EN  It may look as any ordinary muffin from outside, but once you open its heart (hard to express in English, more like Lithuanian expression really), you can see all its carved curves- and it hypnotizes you so much you do not even notice that you have already eaten half of the muffin cake! 


Receptas:

Geltona tešla:

5 kiaušinių tryniai ( kiaušiniai vid.dydžio)
90 g cukraus
100 g šilto pieno
50 g aliejaus( jeigu matuosite ml - bus 60 ml)
150 g kvietinių miltų
4 g kepimo miltelių
citrinos žievelės
1/3 a. š. kurkumos(ciberžolės) miltelių

Balta tešla:

5 kiaušinių baltymai
80 g cukraus
10 g vanilininio cukraus
1g druskos( baltymams plakti)
50 g pieno šilto
50 g aliejaus
150 g miltų
4 g kepimo miltelių
20 g kakavos miltelių pabarstymui

EN  Recipe:

Yellow paste
5 medium sized eggs
90 g sugar
100 g warm milk
50 g oil ( if you are measuring in ml then it is 60 ml)
150 g wheat flour
4 g baking powder
lemon zest
1/3 tsp ground turmeric


The white paste
5 eggs whites
80 g sugar
10 g vanilla sugar
1g salt
50 g warm milk
50 g oil
150 g flour
4 g baking powder

20 g cacao powder for sprinkling


LT  Kepimui pasiruošti produktus,kepimo formą ištepti riebalais  ir pabarstyti miltais( aš dar viduriuką apjuosiu kepimo popieriumi). Forma skirta keksams kepti - apvali, su vamzdeliu viduryje  1,9 - 2 l talpos.
Įsijungiate orkaitę - 180 C.

EN  Oil the baking tray and sprinkle with flour ( I am going to place baking paper around the middle circle part of the tray). The oven baking shape dish should be round, with a cylinder hole in the middle, 1.9 - 2 l volume. 
Pre heat oven to 180 C.

Tešlos paruošimo eiga panaši kaip biskvitams kepti.


Geltona tešla:
Kiaušinio baltymai atskiriami nuo trynių.
Miltus išsijoti su kepimo ir kurkumos milteliais.
Tryniai ištrinami su cukrumi iki purumo, supilti aliejų ir gerai išmaišyti.

Beriate  trečdalį miltų, šiek tiek pamaišote ir įpilate pieno ir taip kaitaliodami įmaišote likusius miltus ir supilate pieną.


Įmaišote tarkuotos citrinos žievelės.

Balta tešla:
Į baltymus įberti druskos, plakti kol paisidarys lengvos putos, tuomet pradėti berti cukrų , cukrų supilti ne iš karto visą ,o per kokius 3 kartus.Taip plakami baltymai įgauna daugiau oro ir būna stabilesni.Jeigu naudojate vanilinį cukrų, tuomet ir jo nepamirškite suberti.Baltymus išplakti iki lengvų viršūnių.


Toliau ,geriau visus likusius ingredientus įmaišyti mentele. 
Į išplaktus baltymus supilti aliejų, išmaišyti.Berti išsijotus miltus su kepimo milteliais.Kai tik jaučiate , kad sunkiau maišosi įpilkite pieno.Atsargiai, neskubant užbaigiate maišyti tešlą.


Dabar,Jums, atskleisiu paslaptį, kaip gaunasi gražūs vingiai.
Vizualiai padalinate geltoną tešlą į dvi dalis ir baltą tešlą dalinate į dvi dalis.
Į formos dugną atsargiai, neištepliojant formos sienelių, šaukštu sudedate vieną geltonos tešlos dalį,truputėlį palyginate viršų.Ant geltonos tešlos viršaus užbarstote vienodu sluoksniu kakavos miltelių.



Toliau , antrą sluoksnį sudedate baltos tešlos dalį, užbarstote kakavos milteliais.

Trečiam sluoksniui sudedate geltonos tešlos dalį, užberiate kakavos milteliais.

Paskutiniam, ketvirtam sluoksniui sudedate baltos tešlos dalį, kakavos nereikia barstyti. Palyginate viršų ir šaunate į iš anksto įkaitintą orkaitę 180 C temperatūrą, be konvekcijos 40 - 45 min.
 Mediniu išmeliu patikrinti,  ar iškepęs pyragas.
Pyragui leisti atvėsti formoje.
Išėmusi iš formos pyragą aštriu peiliu šiek tiek nukrapštau kakavos likučius, įgauna gražią barchatinę išvaizdą.

Ant pagrindinės nuotraukos matosi po 3 sluoksnius dėta ir nebuvau dėjusi kurkumos miltelių. 
Sluoksniavimo procesą parodžiau, o kiek Jūs sluoksnių dėsite, patys nuspręsite.
Skanaus!




No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...