Monday 8 April 2019

LT: BRAZILIŠKAS MORKŲ PYRAGAS/ EN: Brazilian carrot cake


LT Pyragas nuostabus, spalva užburianti, minkštas , truputėlį drėgnas. Dažniausiai visi ingredientai būna namie po ranka ir svarbiausia, kad lengvai pagaminamas. Pagooglinau,gi žiūr, analogiškas receptas manajam jau yra parašytas 2014 m. Ir kaip aš ankščiau nemačiau? Ištikrųjų, žiūrėti ir matyti -  du skirtingi dalykai , nors reikšmė ta pati :) Važiuojant automobiliu matau pievoje besiganančias gerves. Važiuojant dviračiu pamatau per kelią šliaužiantį žaltį.Vakar, važiuojant automobiliu , pamačiau skrendančią į medžio drevę antį klykuolę... o pyrago nepamačiau...


EN The cake is wonderful, its color is mesmerizing,all fluffy and slightly moist. You can easily find most of its ingredients at your house already, and most importantly, it could not be any easier to bake it! I stumbled upon on Google on exactly the same recipes written back in 2014 under a different name, and I was surprised at myself for not being aware it actually existed. After all - looking and seeing are two different things... 

LT Kepimo forma 1,9 l talpos arba galite imti apvalią 24 cm ( šioje formoje į dugną įtieskite kepimo popierių).

EN Baking tray- 1.9 liters capacity. Or you can use round 24 cm wide baking shape. Make sure you line a baking paper in this baking shape.  

LT Receptas:

250 g nuskustų žalių( ne virtų) morkų
180 g neutralaus skonio aliejaus
4 vid.dydžio kiaušinių
tarkuotos apelsino žievelės( pagal skonį) arba
10 g vanilininio cukraus
240 g cukraus
260 g kvietinių miltų
10 g kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

EN Recipe:

250 g of unpeeled, raw carrots
180 g of neutral flavour oil
4 medium sized eggs
grated orange zest (to taste) 
OR 10g vanilla sugar
240g caster sugar
260g wheat flour
10g of baking powder
pinch of salt

LT Morkas sutarkuoti bulvių tarkavimo mašina arba smulkia tarka.

EN Grate carrots using fine grater or potato grater machine. 



LT Įpilti aliejaus ,išplakti( sublenderuoti) elektriniu smulkintuvu.

EN Add the oil, mix and blend well using electronic blender. 



LT  Į tą patį plakinį įpilti cukraus, apelsino žievelę, įmušti kiaušinius ir toliau plakti elektriniu smulkintuvu.Gaunasi vientisa šviesiai morkinės spalvos tyrelė.

EN Add sugar, zest of orange, eggs to the mix and blend well until you get smooth orange color paste.



LT  Į morkų tyrelę suberti išsijotus miltus su kepimo milteliais, įberti druskos. Šaukštu išmaišyti iki vientisos masės. Per daug ilgai nereikia maišyti tešlos. Nebesimato sausų miltų tešloje - stop, maišymas baigtas.Per ilgai maišant susilpnėja kepimo miltelių galia - pyragas blogiau kyla, o iškepęs būna kietas.

EN Add the sieved flour together with baking powder and salt to your carrot paste. Using spoon mix it well- not too long, until you cannot see flour in the mix. It is important not to mix it for too long as this weakens the strength of baking powder- your cake might not rise too well, and will be hard inside. 

LT  Tešla gaunasi nelabai tirštos grietinės konsistencijos.Ją supilate į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą kekso formą su skyle. Tešla ne taip stipriai pakyla, todėl jos galite pilti daugiau kaip pusės formos tūrio.

EN You should have a creamy, runny consistency which you pour into oiled and flour sprinkled muffin baking tray which has a hole in the middle. The mix is not going to rise too much so don't be afraid to fill half of the trays capacity. 



LT  Šaunate į 180 laipsnių iš anksto įkaitintą orkaitę. Režimas - su konvekcija( vėjeliu). Kepti 45 - 50min. Ar iškepė - patikrinti mediniu iešmeliu(pagaliuku).Iešmelis neapsivėlęs tešla, vadinasi pyragas iškepęs. Išėmus iš orkaitės leiskite pyragui atvėsti formoje. Puošti tirpintu šokoladu, šokoladiniu glajumi .Glaistas reikalingas , tarsi sujungia į vieną visumą visus skonius. Aš pyragą aptepu tirpintu šokoladu ir apibarstau maltais riešutais, pv., pistacijų.

EN  Place it in pre-heated oven at 180 degrees heat. Oven mode: with the fan. Bake for 45-50 mins. You will know it is done when you dig a wooden stick and it does not have mix stuck to it anymore. Once done, allow it to cool. You can decorate it with melted chocolate icing. It is important to to it because it integrates all a whole, all flavors are combined. I like to apply the chocolate and sprinkle it with ground nuts such as pistachios. 

LT  Šokoladinis glajus:

100 g juod. šokolado
100ml grietinėlės
1 v.š.sviesto
galima įpilti 1.v. konjako

Karštą grietinėlę užpilti ant susmulkinto šokolado gabalėlių, maišyti kol ištirps šokoladas, įmaišyti sviesto ir konjako.

EN Chocolate glazing

100g back/dark chocolate
100ml cream
1 tbsp butter
OPTIONAL: 1 tbsp cognac 

Pour hot cream on top of ground chocolate bits and mix until it melts into one mass, add the butter and then add the cognac (which is optional).


  • P.S. atrodo, kad labai daug cukraus dedama. Nesumažinkite jo kiekio , jeigu norėsite saldžiau - dėkite į valias. Sumažinus cukraus kiekį pyragas palieka neskanus.
  • Pyragą galite kepti įvairiose formose.
  • Silikoninėje formoje iškeptas:



  • PS. Do not be shy when adding sugar, especially if you like your cakes sweeter. If you start reducing sugar in this recipe- the cake will lose its taste and will become tasteless... 
  • You can bake this cake in various oven baking shapes.
  • For example, the image below shows the cake baked in silicone baking share. 




Metalinėse formose:
Made in metal shapes:





Skanaus!


No comments:

Post a Comment

KORIUKAS [TOTORIŠKAS ČAK ČAK]

  Galbūt nieko naujo nepasakysiu.Receptų pilnas internetas,bet ką aš dabar žadu parašyti deja, nėra.  Koriukas labai skanus, nėra labai sald...